La historiadora Assumpta Montellà defensa que commemorar 1714 és recordar un poble que va lluitar fins a la mort


  • Comparteix:

Assumpta Montellà, a l'inici de la xerrada

Assumpta Montellà, a l'inici de la xerrada

La historiadora Assumpta Montellà ha explicat el significat de la derrota catalana de 1714 en la primera conferència del cicle d'Història de Catalunya organitzat per la secció local d'Òmnium Cultural. Montellà ha defensat que commemorar 1714 no és celebrar una derrota sinó recordar un poble que va lluitar fins a la mort tot i saber que no tenia cap opció de triomf. La historiadora ha assegurat que aquesta data va significar que els catalans quedessin 'arrasats' en tots els nivells i ha recordat que 'com gairebé sempre' els catalans no van saber triar el bàndol adient.

Assumpta Montellà ha inaugurat el cicle de conferències sobre la història de Catalunya que porta per títol 'Per conèixer el present, ens cal conèixer el passat' amb el que ella ha qualificat com a 'punt d'inflexió de la història de Catalunya.

Montellà ha recordat que els fets de 1714 no s'entenen sense la pèrdua la revolta dels Segadors de 1640 i el posterior Tractat dels Pirineus de 1659 que va significar la pèrdua d'una cinquena part del territori català. En aquest sentit, Montellà ha explicat que la desfeta de Barcelona va suposar la pèrdua definitiva de la nació catalana. Són declaracions a Cugat.cat.

Assumpta Montellà

El 1714 va significar la pèrdua de les llibertats i les institucions de Catalunya. Els catalans vam quedar totalment arrasats com a nació.


La historiadora mataronina ha destacat el valor dels catalans de l'època i ha defensat la commemoració de la derrota de l'Onze de Setembre com la celebració no d'una desfesta sinó el record a un poble que va lluitar fins el final.

Assumpta Montellà

Més que commemorar una derrota, la de 1714, els catalans commemorem un poble i unes persones que van lluitar fins a la mort per la seva llibertat tot i saber que no tenien cap opció de vèncer.


La conferència s'ha celebrat al Museu de Sant Cugat i ha comptat amb l'assistència d'una trentena de persones.

La propera conferència del cicle de quatre, totes a càrrec de Montellà, es farà el dimecres de la setmana que ve, sota el títol 'Una societat industrial. La Setmana Tràgica'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.