L'Arxiu Nacional de Catalunya adquireix documents de l'expresident Companys


  • Comparteix:

L'Arxiu Nacional ha comprat a França una maleta amb 500 fotos i documents de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. El llegat, que s'ha comprat per un preu de 15.000 euros, s'ha conservat fins avui al poble on el president català va ser detingut per la policia militar alemanya el 1940

El material s'ha adquirit en subhasta pública a Rennes on s'ha conservat en una vella maleta que va acompanyar el president català en el seu exili a França, una vegada consumada la derrota de la República.

Va ser a la casa que tenia llogada a la Bretanya francesa on els darrers 63 anys ha romàs la maleta amb la documentació que ara surt a la llum pública, i que haurien conservat familiars de l'esposa de Companys.

El llegat, que s'ha adquirit per 15.500 euros i encara no es troba físicament a l'Arxiu, es considera l'últim llegat documental del president màrtir, afusellat al castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 1940.

El conjunt adquirit per l'Arxiu Nacional inclou documents escrits, com ara una relació dels llibres que conformaven la biblioteca personal de Companys, 13 pàgines amb discursos pronunciats cap al final de la guerra -inclòs el de l'última al·locució radiofònica-, una carpeta amb retalls de premsa, targetes personals i paper de carta amb la seva capçalera com a president de la Generalitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.