'Els crims de la Casa Santa', la novel·la inacabada de Baltasar Porcel


Temes relacionats

Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes preparen un homenatge conjunt a Porcel (18/gen/10)

Un fragment d'una novel·la inèdita de Baltasar Porcel es publicarà al novembre (23/jul/09)

Catalunya i Mallorca donen l'últim adéu a Porcel recordant la seva obra i els seus orígens ( 6/jul/09)

L'EMD de Valldoreix expressa el condol per la mort de Baltasar Porcel ( 3/jul/09)

Oberta al Palau Moja de Barcelona la capella ardent de Porcel ( 3/jul/09)

Mor l'escriptor i periodista resident a Valldoreix Baltasar Porcel ( 2/jul/09)


  • Comparteix:

Baltasar Porcel treballava en aquest estudi de Valldoreix

Baltasar Porcel treballava en aquest estudi de Valldoreix

Cugat.cat ha tingut accés a l'esborrany de la novel·la que Baltasar Porcel va deixar inacabada quan va morir el juliol passat. La història policíaca, amb Mallorca com a teló de fons, recupera un personatge familiar pels lectors de l'escriptor mallorquí resident a Valldoreix i podria haver-se titulat 'Els crims de la Casa Santa'. Cugat.cat ha conegut l'obra en el marc d'un reportatge ambientat a l'estudi on Porcel treballava i escrivia les seves novel·les, que continua intacte deu mesos després de la seva desaparició. Mira aquest reportatge a Cugat tv

L'escriptor i periodista resident a Valldoreix va morir el juliol passat a l'edat de 72 anys. Entre els diversos projectes que tenia en marxa, Baltasar Porcel estava treballant en una novel·la que de moment no veurà la llum, ja que està en una fase embrionària. Es tracta d'una història de misteri i intriga que, tot i que no era definitiu, hagués pogut portar el títol de 'Els crims de la Casa Santa'. La 'Casa Santa' és com es denomina a Mallorca a l'exposició de l'hòstia consagrada enmig d'un sagrari adornat amb amb flors i ciris, que engalana les esglésies durant el Dijous Sant, per Setmana Santa.

El conte de Porcel d''El cas del moix afamegat' és l'origen d'aquesta novel·la inèdita. En l'esborrany apareix la figura de Benet Ripoll, un sergent de la Guàrdia Civil que ja surt en alguns passatges de l'obra de Porcel 'Difunts sota els ametllers en flor'.

La dona de Baltasar Porcel, Maria Àngels Roque, ha explicat en declaracions a Cugat.cat en què consisteix l'obra inacabada i inèdita de Porcel.

Maria Àngels Roque

El darrer títol amb el qual treballava era 'Els crims de la Casa Santa'. Tenia una part policíaca i de misteri, amb un sergent i ambientada a Mallorca.



Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes retran homenatge a Baltasar Porcel en els propers mesos, amb una setmana dedicada a l'escriptor mallorquí. L'actor i director Hermann Bonnín, fundador de l'Espai Brossa, serà l'encarregat de dirigir un muntatge en memòria de Porcel, on es posaran en escena alguns dels seus textos al Teatre-Auditori.

La seva dona creu que és important mantenir viva la memòria de l'obra de l'escriptor mallorquí.

Maria Àngels Roque

Tot el que sigui reconèixer l'obra i el personatge és important. Cal que la gent el llegeixi i conegui la seva obra.





Maria Àngels Roque ha obert les portes de l'estudi de l'escriptor a Cugat.cat i ha explicat les llargues jornades de feina en les quals escrivia, llegia i treballava moltes hores.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.