Sant Cugat recorda avui el poeta Gabriel Ferrater en el 38è aniversari de la seva mort


Temes relacionats

Albert Balasch guanya el premi Gabriel Ferrater amb l'obra 'La caça de l'home' ( 8/mai/09)


  • Comparteix:

Sant Cugat recorda aquesta setmana el poeta Gabriel Ferrater en el 38è aniversari de la seva mort. La commemoració s'inicia avui, dia de l'efemèride, amb la tradicional visita al cementiri dels seus amics més propers, com els santcugatencs Carmen Rojo i Paco Soler, entre d'altres. Aquest divendres, la ciutat lliurarà el 12è Premi de Poesia Gabriel Ferrater per a centres de secundària i la 9a edició del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. Aquest darrer certamen és un dels més ben dotats en llengua catalana amb 7.250 euros de premi i la publicació per part d'Edicions 62.

Carmen Rojo, antiga mestressa del Mesón, ha explicat que mai falta a la cita del 27 d'abril al cementiri santcugatenc i ha recordat alguns dels trets més característics de la personalitat de Gabriel Ferrater.

Carmen Rojo

Li agradava beure, lligar amb noies intel·ligents i sentir-se protector amb les seves alumnes. Era educat i les persones educades no perden mai la compostura.


L'exmestressa del Mesón ha recordat que aquesta jornada també els serveix per visitar les tombes d'altres companys de tertúlia, com Carlos Deu, Miquel Bea, Xavi Agraz, Carles Birbe i Ramon Barnils.

Les tertúlies del Mesón, on Ferrater hi tenia un protagonisme especial, han esdevingut un dels mites d'aquest establiment. Carmen Rojo ha recordat amb orgull aquelles jornades i ha lamentat que el Mesón hagi perdut aquest encant.

Carmen Rojo

Quan es reunien al Mesón era com una classe. Aprenies moltíssim i era molt bonic. El Mesón no tornarà a ser el que era.


L'edició d'enguany del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater ha rebut un total de 54 originals, una dotzena menys que en l'edició anterior. Un dels participants rellevarà Albert Balasch amb 'La caça de l'home', que va ser el guanyador en l'edició del 2009.

El jurat, format per les escriptores locals Imma Monsó i Marta Pessarrodona, a més de Jordi Cornudella, Xavier Folch i Francesc Garriga, donarà a conèixer aquest divendres al claustre del Monestir els guanyadors dels dos certàmens.

Gabriel Ferrater havia estat professor de lingüística i crítica literària a la UAB. La seva obra poètica, una de les més originals en català del segle XX, elaborada entre els anys 1960 i 1966, és força breu ja que consta de només tres llibres: 'Da nuces pueris', 'Menja't una cama' i 'Teoria dels cossos'. Tota la seva poesia es va recollir en 'Les dones i els dies', publicada el 1968. Ferrater vivia a la rambla Ribatallada, al costat de l'escola Santa Isabel.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.