Marta Pessarrodona, guardonada amb el Premi Nacional de Literatura


Temes relacionats

La nova biblioteca Marta Pessarrodona, a Mira-sol, funcionarà a l'abril (11/feb/11)

'L'exili violeta', nou assaig de l'escriptora Marta Pessarrodona (22/des/10)

Pessarrodona presenta a Sant Cugat els seus dos darrers llibres (11/mai/10)

Marta Pessarrodona col·labora en una exposició de Conxa Ibáñez a Palau-solità i Plegamans (30/mar/10)


  • Comparteix:

Marta Pessarrodona / Foto: Terra.es

Marta Pessarrodona / Foto: Terra.es

L'escriptora santcugatenca Marta Pessarrodona ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura, el màxim reconeixement institucional a la cultura i a la creació a Catalunya. El jurat l'ha premiada per la 'qualitat humana i intel·lectual' tant d'ella com de la seva obra, destacant el poemari 'Animals i plantes' i l'assaig 'L'exili violeta'. Els premis es lliuraran al Palau de la Generalitat el primer dissabte d'abril.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), via 25 membres d'un jurat, ha estat l'encarregat d'atorgar el Premi Nacional de Literatura a Pessarrodona. El jurat ha subratllat que la santcugatenca és 'una dona de lletres', una 'donassa', com ella ha dit d'altres escriptores. El Consell també ha destacat l'assaig 'França: gener 1939. La cultura catalana exiliada'.

Marta Pessarrodona viu a Sant Cugat, tot i que va néixer a Terrassa. Ha estat guardonada amb una Creu de Sant Jordi i va rebre el Premi Prat de la Riba el 2007. L'escriptora ha publicat més d'una trentena d'obres en diversos gèneres, tant biografies com poemes i novel·les. L'Ajuntament de la ciutat va posar el nom de l'escriptora a la nova biblioteca de Mira-sol.

Pere Gimferrer, Miquel Martí i Pol, Quim Monzó, Baltasar Porcel i Joan Margarit són alguns escriptors que han guanyat el Premi Nacional de Literatura durant els últims 15 anys. L'edició passada es va atorgar a Miquel de Palol.

A banda del premi de literatura, que ha guanyat Pessarrodona, el CoNCA també atorga premis en altres àmbits com el circ, el còmic, la dansa, el disseny o les arts visuals. En aquests àmbits, enguany han estat premiades personalitats com Mariscal, Joan Fontcuberta i Los Excéntricos, entre d'altres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.