Sam Abrams: 'Joan Maragall tanca l'abisme entre la literatura i la vida'


  • Comparteix:

El poeta i crític literari Sam Abrams assegura que sense comprendre l'obra de Joan Maragall no es pot entendre ni la literatura ni la llengua ni la història de Catalunya i destaca que l'autor va incidir de manera decisiva en la definició de la identitat catalana. Abrams, que ha ofert una xerrada titulada 'El meu Joan Maragall' en el marc del Cicle de Tertúlies d'Amics de Pedra i Sang al Mesón, també ha destacat que Maragall va trencar l'abisme que separava la literatura de la vida, ja que, per ell, l'una sorgeix de l'altra.

Per Abrams, la història no ha fet justícia a l'obra de Maragall, ja que 'sempre hi ha hagut una visió macarrònica i antiquada' del personatge, que se l'ha definit com a conservador, catòlic, burgés i intuïtiu, entre d'altres. El poeta santcugatenc i estudiós de Maragall, però, ha assegurat que aquesta és la imatge que ha interessat a la seva família, a l'estament universitari i a la societat. Abrams considera que Maragall es planteja les qüestions que preocupen la societat i fa que el lector es posicioni davant les seves reivindicacions i 'l'increpa'.

Maragall és el primer poeta que, segons Abrams, utilitza la llengua amb total naturalitat i fa de la literatura i la vida una mateixa cosa.

Sam Abrams

Maragall tanca l'abisme que separava la literatura de la vida. Per ell, la literatura sorgeix de la vida. Has de viure la vida per enriquir-te.


Abrams assegura que la gent no ha llegit Maragall amb atenció i escoltant el que vol transmetre, sinó extraient allò que cada lector vol entendre.

El llegat del poeta català és avui, segons el santcugatenc, la seva obra i la seva manera de veure la llengua, la literatura i, especialment, la funció social que hi dóna a tot plegat. En paraules de Sam Abrams, per a Maragall, la poesia és un element de reflexió que ajuda a construir-se a un mateix i a construir el món.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.