Borja de Riquer reclama una Catalunya 'culturalment independent'


  • Comparteix:

Catalunya ha de ser independent intel·lectualment. Ho ha dit l'historiador santcugatenc Borja de Riquer durant el pròleg de la 6a Nit Literària d'Òmnium Cultural. De Riquer també ha subratllat la necessitat que els joves del segle XXI se'ls formi amb coneixements culturals globals i no 'específics' com es fa actualment i que 'siguin capaços de generar el seu propi pensament sobre la societat en què viuen'. La 6a Nit Literària ha tingut lloc aquest dijous a la nit a la Masia de Sant Cugat i ha comptat amb la presència d'una trentena d'escriptors locals i l'assistència de més de 150 persones.

Borja de Riquer ha defensat la figura de l'historiador a l'inici del pròleg. A més ha defensat els valors de les ciències socials. De Riquer ha remarcat que actualment els triomfadors socials, en la majoria dels casos són 'gent inculta i se'n senten orgullosos i així ho demostren'. L'historiador ha demanat que la societat futura rebi valors humanístics generals i no només específics com es fa actualment.

Un altre dels eixos del seu discurs ha estat la situació de Catalunya. Borja de Riquer ha citat un article de Joan Maragall que va escriure l'any 1897 en què parlava de la situació del país i la necessitat de desfer-se dels vincles que unien Madrid amb Catalunya a través de la premsa.

Borja de Riquer

Pensem que el dia que Catalunya s'hagués deslliurat de la premsa de Madrid i de la d'aquí que encara es fa a la madrilenya la nostra independència intel·lectual estarà molt avançada.



La presidenta d'Òmnium Cultural a Sant Cugat, Maria Rosa Caballé, ha subratllat que la Nit Literària de l'entitat ha servit per consolidar Òmnium Cultural a la ciutat.

Maria Rosa Caballe

La 6a Nit Literària veiem que ja està consoliddad. És una nit perls socis i pels llibres. Actualment som 560 socis a Sant Cugat.



L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat que una Nit Literària com la d'Òmnium Cultural serveix per no perdre la lluita per la llengua catalana.

Mercè Conesa

Hem de tenir en compte que a Sant Cugat hi tenim molt talent literari i creatiu. Celebrem que tenim això. A més serveix per no perdre la lluita per la llengua.



La 6a Nit Literària, que ha coincidit amb la celebració dels 50 anys d'Òmnium Cultural, també ha servit per fer entrega d'un present als anteriors prologuistes a la gran festa de les lletres santcugatenques. A més, la cita ha servit per entregar un diploma a alguns socis de l'entitat dels anys 1976 i 1977. La trobada ha tingut lloc al restaurant La Masia i ha comptat la presència de més d'una trentena d'escriptors locals i més de 150 persones que han assistit al sopar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.