L'única exposició sobre George Orwell en el seu centenari arriba al gener al Museu de Sant Cugat


  • Comparteix:

Animat pels ideals, Orwell va estar al front d'Aragó el 1937.

Animat pels ideals, Orwell va estar al front d'Aragó el 1937.

El Museu de Sant Cugat acollirà el mes de gener l'exposició 'Viatge a una guerra. George Orwell a Catalunya i al front d'Aragó', l'únic homenatge a tot l'Estat Espanyol amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor britànic. L'objectiu és reviure el viatge d'Orwell a l'Espanya en guerra a través del relat que fa l'autor a 'Homenatge a Catalunya'.

La mostra recull una àmplia selecció de documentació de l'època com, per exemple, la fitxa policial en què s'acusa Orwell d'agent trotskista i documents de l'Arxiu Nacional i l'Archivo Histórico Nacional que serveixen per explicar la complicada trama que van envoltar els fets de maig de 1937 i la posterior il·legalització del POUM.

L'exposició es pot veure fins el proper 14 de desembre a la Casa de Cultura de Girona, des d'on posteriorment farà un recorregut itinerant per diverses poblacions, començant, en primer lloc, per Sant Cugat. El director de la Casa de Cultura gironina, Carles Puigdemont, ha explicat que el visitant descobrirà com el pas per Catalunya deixa una petja important en el pensament d'Orwell:

Carles Puigdemont

Es pot veure com el viatge per catalunya no és anecdòtic en la seva vida, sinó que marca la seva literatura i pensament.


Atenció especial mereixen els documents que mostren la falsificació de proves per culpar Andreu Nin d'agent traïdor al servei de feixisme procedents de l'Arxiu Militar de Moscou.

Els textos es combinen amb fotografies, premsa de l'època, fragments de documentals i pel·lícules, i dos jocs interactius sobre la biografia de l'autor. Puigdemont ha explicat que el final de l'exposició té un espai reservat per la reflexió:

Carles Puigdemont

Volem que el visitant posteriorment analitzi la trajectòria vital de l'escriptor, l'època viscuda i com es reflecteix a les seves obres.


De la seva banda, el director del Museu, Lluís Campins, ha explicat que aquesta mostra trenca amb l'estil de les exposicions acollides fins ara al Museu:

Lluís Campins

És una exposició que pel Museu és totalmernt diferent de les que hem presentat.


L'exposició és l'únic homenatge que es fa a Catalunya a Orwell en el seu centenari amb la voluntat de posar l'accent català a aquesta commemoració. George Orwell va recollir a Homenatge a Catalunya el seu testimoni de la Guerra Civil, en la qual va participar al costat del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.