El 'Tapís de la Creació' arribarà aquest mes a la ciutat


Temes relacionats

El Centre de Restauració de Valldoreix, a l'espera de rebre el 'Tapís de la Creació' (11/jul/11)


  • Comparteix:

Obra que restauraran al CRBMC

Obra que restauraran al CRBMC

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, començarà a partir d'aquest mes a treballar en la restauració del 'Tapís de la Creació', considerat una de les joies del romànic català. La tela serà traslladada des de la seva sala d'exposició a la Catedral de Girona entre estrictes mesures de seguretat, motiu pel qual el dia i hora del transport es mantindrà en secret. Es calcula que els treballs tindran un cost d'uns 150.000 euros i s'allargaran fins al març.

El 'Tapís de la Creació', també anomenat 'de Girona' o 'de Carlemany', és el més important de totes les peces d'art tèxtil romànic que es conserven a Catalunya i representa la figura de Crist creant l'univers i la Terra. El tapís ja va ser intervingut en dues ocasions anteriors, el 1952 i el 1974, i fa sis anys un equip d'especialistes ja va declarar la necessitat de tornar a aplicar-hi un procés de restauració, en part a causa del mal acondicionament de la sala on estava exposat.

Després d'oposar-s'hi d'entrada, els responsables de la Catedral de Girona han permès finalment el trasllat de la tela al Centre de Restauració de Valldoreix imposant una sèrie de condicions sobre el trasllat i la seguretat del tapís. Tot i així, la directora del centre, Àngels Solé, ha assegurat a Cugat.cat que les mesures de seguretat que es prenen sempre són les mateixes.

Àngels Solé

Per a nosaltres les garanties de seguretat han de ser iguals en tots els casos.


Solé ha explicat que la intervenció que es vol fer sobre el tapís és mínima, per tal d'evitar destruir el valor històric de la peça, i els treballs es reduiran sobretot a alleugerir la tensió de la tela. A més, també es remodelarà la sala d'exposició per assegurar que reuneixi les condicions necessàries per a la seva preservació.

Els aproximadament 150.000 euros que costarà aquest procés els pagarà 'La Caixa' a través de la seva Obra Social Romànic Obert, dedicada a la restauració de patrimoni d'aquest període.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.