Josep Maria Figueres publica un recull d'articles de Lluís Capdevila


Temes relacionats

Entrevista: Josep Maria Figueres, historiador (11/set/11)

Josep Maria Figueres: 'Encara cal molta feina per aconseguir la plena normalització del català' (19/mai/11)

Josep Maria Figueres: 'Pau Casals té una trajectòria amb els valors de la pau, la llibertat i la justícia' (17/feb/11)


  • Comparteix:

Josep Maria Figueres

Josep Maria Figueres

El santcugatenc Josep Maria Figueres ha publicat recentment 'Les cròniques de guerra de Lluís Capdevila', una seleció d'articles del primer terç del segle XX d'aquest periodista. L'obra recull, per primera vegada, una selecció de les cròniques aparegudes al diari d''Esquerra' i altres revistes com 'Amic' i 'Meridià'.

Capdevila és un dels referents del periodisme de les esquerres del primer terç del segle XX. Des de 'La Humanitat' i altres publicacions catalanes, durant la Guerra Civil va destacar en la defensa dels valors republicans i del catalanisme polític.

Va ser voluntari al front d'Aragó on va fer de corresponsal de 'La Humanitat' i també va elaborar una important obra periodística amb cròniques descriptives del panorama que es vivia en el front català de guerra. El santcugatenc Josep Maria Figueres ho explica a Cugat.cat.

Josep Maria Figueres

És un escriptor que s'acosta a la seva dimensió periodística a través de les cròniques de guerra. Capdevila va combatre el totalitarisme amb l'arma que tenia més a la mà: l'estilogràfica.


Figueres ha destacat la figura de Capdevila com un periodista crític i compromés amb la societat i amb la seva professió. En aquest sentit ha subratllat la importància que, malgrat l'evolució dels mitjans de comunicació i de la professió d'informador, el periodisme continuï mantenint el seu compromís amb el món, per explicar-ho a la societat.

Josep Maria Figueres

El periodisme té una alta responsabilitat i denuncia i explica situacions de corrupció.


Figueres és professor d'Història del Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És autor de diversos estudis sobre la història del catalanisme polític i del periodisme català.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.