Un any sense Pere Formiguera


Temes relacionats

Sant Cugat promou l'Any Formiguera per recordar el desaparegut fotògraf ( 5/mai/14)

Mor el fotògraf Pere Formiguera ( 9/mai/13)


  • Comparteix:

Aquest divendres es compleix un any de la mort del fotògraf, escriptor, historiador, col·leccionista i comissari d'exposicions Pere Formiguera. Per retre-li un homenatge, la ciutat inaugura aquest dissabte l'Any Formiguera amb un acte al Teatre-Auditori i la inauguració de la mostra 'Pere Formiguera. Ars bibliographica' a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. Formiguera moria el 9 de maig de 2013 a causa d'una malaltia, als 61 anys.

Nascut a Barcelona el 1952, Formiguera va començar a retratar amb una càmera amb 17 anys i ja exposava amb 22. Els seus inicis van ser amb Joan Fontcuberta i després es va convertir en el fundador del ja desaparegut Grup Alabern, que reunia fotògrafs avantguardistes amb l'objectiu de reivindicar la fotografia d'autor com a expressió artística. També va formar part de la Fundació Joan Miró i del consell assessor del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Fotògraf intimista, els seus retrats juguen amb una estètica documental i no renuncia ni al color, ni al blanc i negre. Una fotografia que vol reivindicar el paper de la imatge en la fabricació de la ficció i analitza també com el pas del temps afecta els individus i l'entorn.

Formiguera també va explorar la literatura amb la publicació de diversos llibres en català, entre els quals hi ha 'Fauna secreta' i 'Es diu Cos'. També havia escrit recentment 'HOP', la tercera obra literària de Formiguera després de 'Nirvana' i 'El temps del desconcert'.

El santcugatenc també va formar el col·lectiu Taula 13 juntament amb Sergi Barnils, Pep Codó, Neus Colet, Frederic Gómez i Lluís Ribas. L'objectiu d'aquesta associació és fomentar l'art plàstic a la ciutat i apropar creadors i centres educatius a través de visites dels artistes a les escoles i dels estudiants als tallers. Taller 13 també busca catalogar les obres artístiques del municipi, tal com recull el Pla d'Escultura Pública redactat el 2007.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.