La Nit Literària d'Òmnium Cultural alça la veu en defensa del dret a la consulta


Temes relacionats

Arriba la 9a Nit Literària d'Òmnium Cultural ( 9/mai/14)

Figueres: 'Els catalans tenim una identitat que fins i tot es manifestà en el vestir!' ( 9/mai/14)

'A tota veu' destaca la importància de la llengua com a vehicle de cohesió (23/abr/14)

'Vers un país normal' analitza els costos i beneficis de la independència (20/mar/14)


  • Comparteix:

La 9a edició de la Nit Literària d'Òmnium Cultural s'ha convertit en un clam en defensa de la cultura catalana i a favor de la consulta sobiranista, que jugarà un paper fonamental, segons l'entitat, perquè Catalunya s'incorpori plenament a Europa i posi així el seu gra de sorra a la diversitat nacional del continent. L'acte, que s'ha celebrat aquest divendres al restaurant La Masia amb l'assistència de 120 persones, també ha servit per retre homenatge als escriptors santcugatencs i reivindicar el bon estat de salut de la literatura local.

Diversos representants del teixit cultural local han acudit a la crida d'Òmnium per reconèixer la tasca dels escriptors santcugatencs. L'acte ha agafat un caire reivindicatiu independentista molt important, ja que ha tingut en compte tant els 300 anys de la derrota del 1714 com la consulta prevista per al 9 de novembre.

L'espectacle '1714, Érem, Som i Serem', a càrrec de Galeria de Poetes, ha donat el tret de sortida a l'acte amb un recital de poemes. Els versos de Josep Maria de Sagarra, Pere Quart, Joan Maragall i Salvador Espriu, entre molts d'altres, han omplert l'acte de nostàlgia rememorant el 1714 i la repressió franquista.

Aquesta representació ha servit d'escalfament abans dels parlaments més institucionals, on el clam sobiranista s'ha traslladat a l'actualitat. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que els catalans ja tenien vocació europeista fa 300 anys i ha afegit que la consulta és una oportunitat única perquè tinguin ara veu pròpia a Europa i contribueixin a la seva pluralitat.

Muriel Casals

Tornem a ser entre els que volen una Europa unida i diversa, que visqui com una riquesa diferents llengües, diverses maneres de tantes coses.


En una línia molt semblant s'ha expressat l'alcaldessa, Mercè Conesa, que també ha destacat que la societat civil que representen entitats com Òmnium Cultural dóna més força als polítics. Conesa ha remarcat que en aquests moments 'tan importants' cal una actitud molt serena davant els 'atacs' de l'exterior.

Mercè Conesa

Aquesta intel·ligència per no deixar-nos provocar, per continuar amb la raó al nostre costat, per continuar amb el nostre full de ruta, independentment de les intoxicacions de fora.


L'apunt més històric i didàctic l'ha posat l'historiador Josep Maria Figueres, que ha protagonitzat un pròleg literari. Figueres ha comparat la repressió franquista i la de després del 1714 amb el genocidi de la cultura maia a zones de Guatemala. Amb aquest referent, el també professor ha recordat alguns dels greuges que ha patit Catalunya en la seva relació amb la resta de l'Estat espanyol.

Josep Maria Figueres

El col·loqui Espanya contra Catalunya, els papers de Salamanca, pobles i carrers dedicats a rebels militars, etc.


L'acte també ha servit per homenatjar els socis de l'entitat que en formen part des de finals dels anys 80. La delegació local d'Òmnium Cultural compta ja amb un miler de socis.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.