John Bruton proposa a Sant Cugat treballar més hores o postposar la jubilació


  • Comparteix:

Bruton creu que han d'augmentar les llengües oficials i disminuir les llengües de treballa de la UE.

Bruton creu que han d'augmentar les llengües oficials i disminuir les llengües de treballa de la UE.

L'exprimer ministre irlandès i tercer convidat del fòrum empresarial 'Santcugatribuna', John Bruton, creu que Europa ha de flexibilitzar el mercat laboral per poder garantir l'Estat del benestar i competit amb les economies emergents. Buton, tot i ser conscient dels reptes, està convençut dels 'beneficis' i 'oportunitats' que comportarà l'entrada de nous països a la Unió Europea.

Bruton, actual vicepresident del Partit Popular europeu, ha desgranat les oportunitats que comportarà l'entrada de nous països a la Unió com ara l'obertura de nous mercats. L'irlandès creu que les empreses han de saber aprofitar l'oportunitat que suposa per Europa el fet que des de l'1 de maig 74 milions de consumidors formin part del mercat comunitari.

Ara bé, aquests 'beneficis' no estan exemptes de 'problemes' que també caldrà afrontar com ara l'entesa entre els 25 membres. En aquest sentit, l'exprimer ministre creu necessàries reformes en la presa de desicions que, obligatòriament, hauran de ser preses ara per 'majoria simple'.

El repte que té Europa, ara mateix davant, segons Bruton, és garantir el manteniment de l'Estat del Benestar i el sistema de pensions. En aquest sentit, demana una flexibilitazció del mercat laboral, treballant més hores o bé allargant la vida laboral.

Jonh Bruton

Crec que Europa té possibilitats de crèixer mitjançant l'allargament de l'horari laboral o postposant l'edat de jubilació.


Però el projecte europeu no quallarà, veritablement, si no és legítim davant els ulls dels europeus. Per Bruton els ciutadans haurien de poder votar els seus dirigents per poder transmetre un autèntic 'patriotisme' europeu. L'exmandatari creu que no és democràtic ni legítim que la presidència del consell Europeu no es pugui decidir per votació popular:

Bruton s'ha mostrat 'sensible' a les reivindicacions 'nacionals' dins d'Europa tot i que és conscient que l'encaix d'aquests sentiments nacionals els ha de resoldre, primer, cada Estat per si mateix. De tota manera, creu s'ha mostrat partidari que les llengües no estatals com el català puguin aconseguir el rang d'oficialitat que té, per exemple, el gaèlic dins la UE.

John Bruton

Crec que la solució és que el català i altres llengües siguin oficials a la UE però no siguin llengües de treball. Això tindria un cost massa alt.


Sobre la deslocalització d'empreses, creu que és un fenomen 'inevitable' ja que és 'normal', diu, que la producció marxi a països on la mà d'obra és més barata. De tota manera, creu que els serveis vinculats a les empreses es quedaran aquí. L'Europa ocidental, per tant, ha de canviar, segons Bruton, de model productiu apostant per 'serveis de qualitat':

La propera cita de Santcugatribuna se celebrarà el proper 9 de juliol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.