El 2017 arriba amb pujades en el preu de la llum i el gas i la congelació de la tarifa de l'aigua


  • Comparteix:

L'aigua és l'únic servei bàsic que manté les tarifes del 2016

L'aigua és l'únic servei bàsic que manté les tarifes del 2016

L'Índex de Preus al Consum (IPC) tanca el 2016 amb un increment de l'1,5% anual i un augment de vuit dècimes durant el desembre, provocat per la pujada dels preus dels carburants, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. L'administració ha congelat els preus dels subministraments bàsics de cara al 2017, però les fluctuacions del mercat faran que tant l'electricitat com el gas s'encareixin a partir d'aquest gener. La tarifa de l'aigua és l'única que no s'apujarà. El canvi d'any constata la pèrdua del poder adquisitiu dels ciutadans, ja que el cost de la vida s'ha encarit més del que han augmentat els salaris.

Llum
El govern espanyol ha tornat a congelar la part regulada del rebut de la llum de cara al 2017. Tot i això, el preu de l'electricitat no ha parat de pujar i les estimacions indiquen que ho continuarà fent perquè la major part de la factura depèn de les variacions d'un mercat que acumula vuit mesos a l'alça. Des del maig del 2016, la llum s'ha encarit més d'un 20%.

Gas
Igual que en el cas de l'electricitat, el govern espanyol ha congelat els peatges que s'apliquen sobre el preu del gas. Tot i això, l'anomenada Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de gas natural s'apuja de mitjana un 3,5% a partir d'aquest 1 de gener, un augment que afecta 1,7 milions d'usuaris.

Aigua
El departament de Territori i Sostenibilitat ha rebutjat l'augment d'un 4,6% de la tarifa de l’aigua en alta que proposava Aigües Ter Llobregat (ATLL) per al 2017 i la Generalitat manté d'aquesta manera les mateixes tarifes que el 2016. La Generalitat permetrà a l'empresa que ajorni fins el 2018 el pagament de set milions, prop de la meitat del total que ATLL hauria d'abonar aquest 2017 en concepte de cànon per la concessió, que d'acord amb el contracte vigent, és de 15,6 milions. L'ajornament permetrà que la congelació del preu de l'aigua no tingui cost per a les empreses de subministrament d'aigua en baixa, que acabarien traslladant una part de l'augment al rebut que paguen els ciutadans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.