El sector biotecnològic es fa fort a Catalunya i a Sant Cugat

El Tribuna Sant Cugat Empresarial ha aplegat 200 empresaris al QGAT Business & Events


  • Comparteix:

Catalunya vol ser una referència mundial en el sector biotecnològic, a l'altura de zones com Israel, el Benelux i el Canadà. És un dels missatges que s'han llençat aquest divendres des del Tribuna Sant Cugat Empresarial que, en el país, ha assenyalat la importància de Sant Cugat i del Vallès com a clúster d'aquest àmbit empresarial. La trobada, organitzada per Sant Cugat Empresarial (SCE) ha tingut lloc al QGAT Business and Events i ha constat d'una ponència a quatre bandes amb experts en la matèria.

Hi han participat la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maragarita Arboix; el director i fundador d'Oryzon, Carlos Buesa; la cofundadora del grup inversor Asabys Partners, Clara Campàs; i del president i conseller delegat de Roche Diagnòstics a l'Estat espanyol, Jaime Vives.

'Hem de crear mecanismes que permetin la penetració de l’empresa a la universitat, per la captació de talent, i paral·lelament l’empresa ha d’entendre que nosaltres hem d’entrar dins de l’organització', ha afirmat la rectora Arboix. Un dels exemples d'èxit pel que fa a la importància de la universitat en aquest sector l'ha posat Buesa, que ha recordat que la seva companyia, Oryzon, 'va passar de ser una spin-off universitària a una empresa cotitzada al primer mercat espanyol'. Campàs ha anat més enllà, ja que considera que també cal implicació del món privat. 'En el moment que aquesta recerca la volem retornar a la societat en forma de producte, el risc tècnic és més alt, i requereix capital privat', ha dit.

Des de Roche, Jaume Vives ha destacat el benefici que suposa sobre la ciutadania l'avenç del sector biotecnològic. Amb això, ha subratllat la potència d'aquest àmbit al país i li ha posat deures: 'Catalunya és un referent en biotecnologia, i molt poca gent ho sap. Barcelona és una d’aquestes ciutats referència dins del sector, però s’ha d’especialitzar d'alguna manera, i ha de recollir la força i la vocació en l’àmbit empresarial, universitari i polític, i anar tots en la mateixa direcció'.

El president de SCE, Joan Franquesa, ha posat de manifest que el sector biotecnològic representa un 7% del PIB català, que es tradueix en una facturació de 14.000 milions d'euros cada any i en 40.000 llocs de feina. Franquesa creu que Catalunya té prou fortalesa per ser una àrea de referència en aquest àmbit.

Cooperació entre Sant Cugat i les empreses
Foto de família de ponents i organitzadors / Foto: Cugat.cat
Foto de família de ponents i organitzadors / Foto: Cugat.cat


El Tribuna ha tingut la presència del secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer, que s'ha excusat davant els empresaris per la poca acció per part de les institucions des de la tardor de l'any passat. Amb això, ha aprofitat per agrair la tasca del sector empresarial per 'aguantar el país'.

Una relació entre institucions que l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha subratllat. Per Fortuny, cal que les empreses i l'Ajuntament treballin 'des de la cooperació i la proximitat'.






Jaume Vives

A Catalunya tenim un clúster que fa de la biotecnologia un dels grans actius que tenim.

Joan Franquesa

Catalunya és una terra on la biotecnologia és un referent equiparable a Israel, el Benelux o Canadà.

Carmela Fortuny

Us demano que treballem amb el sector empresarial des de la cooperació i la proximitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.