Tot allò que has de saber del tribut metropolità

Per a què serveix i com es paga el tribut metropolità?


  • Comparteix:

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat a girar els rebuts pel cobrament del tribut metropolità i aquest nou impost ha generat divergències. Alguns veïns han fet arribar les seves preocupacions a l'audiència pública del ple municipal, mentre que altres recullen signatures per aturar-ho. Des de l'equip de govern es recorda que es tracta d'un tribut no municipal, però que s'ha acordat amb l'AMB, a més que implica beneficis per als ciutadans. Des de Junts per Sant Cugat, però, es reitera que té errors tècnics i aposta per recuperar el contenciós administratiu que volia presentar l'anterior govern.

El tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha recordat que els diners que Sant Cugat aporta a l'AMB tornen a la ciutat en forma de serveis inversions. 'El ciutadà ha d'estar molt tranquil', ha explicat a Cugat Mèdia, perquè 'rep entre un 105 i un 110% del que aporta'.

Per a què serveix el tribut metropolità?
Aquest tribut finança les actuacions necessàries per millorar infraestructures, connectivitat, mobilitat i funcionalitat del territori. En l'àmbit de l'espai públic, contribueix a la gestió i el manteniment d'espais naturals, com la Serra de Collserola i la xarxa de 51 parcs metropolitans. En matèria de mobilitat, l'impost 'fa possible un transport públic de qualitat i una mobilitat més sostenible'. Des de l'AMB s'està treballant, asseguren, per assumir les competències en els serveis d'autobusos de la 2a corona i poder millorar la connexió amb altres transports: metro, FGC, rodalies i TRAM. També estan mirant d'implementar el sistema de tarifació social per beneficiar col·lectius com la gent gran i les persones amb discapacitat. L'impost també contribueix al manteniment i la conservació de les rondes de Barcelona.

Per què Sant Cugat i la resta de municipis de la 2a corona han de pagar-lo a partir d'ara?
La creació de la tarifa plana metropolitana implica que tots els ciutadans hagin de contribuir econòmicament per finançar els serveis públics. Amb l'equiparació de tots els municipis metropolitans amb el cobrament d'aquest impost, es treballarà també en les mateixes prestacions de serveis públics, en especial de transport. Des de 1992 es cobra aquest tribut a tots els ciutadans de la 1a corona metropolitana, que formaven l'antiga Entitat Metropolitana del Transport (EMT).

Com es calcula i qui l'ha de pagar?
La base imposable és el valor cadastral de cada bé immoble, que fixa el ministeri d'Hisenda i és diferent del que figura a l'escriptura o al que ha pagat el comprador. La quota íntegra s'obté multiplicant aquest valor cadastral pel tipus impositiu. Si el bé immoble gaudeix de bonificacions i reduccions, aquestes es resten de la quota íntegra. Els habitatges que siguin primera residència i no superin els 45.389,47 euros de valor cadastral en queden exempts.

L'han de pagar tots els ciutadans dels 36 municipis metropolitans que siguin titulars d'un bé immoble amb concessió administrativa sobre el mateix immoble o sobre els serveis públics a què estiguin afectes, amb dret real de superfície, amb dret real d'usdefruit i amb dret de propietat. En total, s'espera recaptar des de Sant Cugat 4,2 milions d'euros.

Quan i com s'ha de pagar?
A Sant Cugat el tribut es va començar a girar l'octubre passat i el termini és fins al 16 de desembre. El pagament del tribut és anual segons l'any natural i es pot fer a través de les entitats bancàries, ja sigui físicament a l'oficina amb les dades del document o bé mitjançant la banca en línia, o al portal de l'AMB del tribut metropolità amb una targeta de crèdit.

Al web tributmetropolita.amb.cat es pot consultar tota la informació, així com preguntar altres dubtes a informaciotributaria@amb.cat i al telèfon 93 506 97 56.


Pere Soler

El ciutadà ha d'estar molt tranquil. Si paga 30 euros de Tribut Metropolità, l'AMB li retorna 35.



  • Comparteix:

COMENTARIS

El que has de saber, es que ha Barcelona, no es paga el tribut de l’AMB, que l’Ajuntament del canvi.... a Sant Cugat del Vallès , ha permès que si es cobri...

Pere Ferrer Morello. Enviat el 26/nov/19


Alguna dimissió ?.. El vicepresident socialista de l’AMB Antoni Balmón desmenteix el tinent d’alcalde de Sant Cugat Pere Soler L’Àrea Metropolitana ha desmentit l’alcaldessa Mireia Ingla i al tinent d’alcalde d’Hisenda de Sant Cugat, Pere Soler, sobre el suposat pacte del Tribut Meropolità. Aquest dimarts 26 de novembre, durant el consell metropolità, a pregunta de Cristina Paraira, regidora de Junts per Sant Cugat i consellera de Junts per Catalunya a l’Àrea Metropolinana de Barcelona (AMB), Antoni Balmón, vicepresident socialista de l’AMB, ha negat que l’Ajuntament de Sant Cugat hagi aconseguit una rebaixa del 40 % en el recàrrec del Tribut Metropolità fruit d’una negociació política tal com ha afirmat el tinent d’alcalde d’Hisenda de l’Ajuntament de Sant Cugat, Pere Soler, i el govern de la nostra ciutat en declaracions a diferents mitjans de comunicació locals i nacionals. https://www.juntspersantcugat.cat/2019/11/26/el-vicepresident-socialista-antoni-balmon-desmenteix-el-tinent-dalcalde-pere-soler/

Pere Ferrer Morello. Enviat el 26/nov/19


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.