Sant Cugat, pols al 22@

El mercat d'oficines de la ciutat pot convertir-se, si fan els deures, en l'alternativa verda al districte de negocis barceloní


  • Comparteix:

Sant Cugat és un pol d'atracció d'empreses / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Sant Cugat és un pol d'atracció d'empreses / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Una ciutat verda, amable i amb tots els serveis a tocar. Aquest és el relat que Sant Cugat ha d'escriure si vol ser l'alternativa al 22@, el districte de negocis que més creix a Catalunya. Javier Bernades, director d'oficines de la immobiliària Cushman & Wakefield, assegura que el parc d'oficines de la ciutat, d'uns 500.000 metres quadrats, frega la plena ocupació i que té potencial per créixer, si es fan les coses bé, fins a gairebé 900.000 en la propera dècada. Uns deures que passen per posar els treballadors al centre i oferir-los espais de treball flexibles, sostenibles i ben comunicats que s'adaptin a les noves maneres de treballar.

Ara mateix, el metre quadrat a Sant Cugat és cobejat i en puja el preu. Això animarà nous promotors a tirar endavant projectes per aprofitar el sòl edificable per a oficines que queda encara pendent i Bernades assenyala que la superfície total podria arribar als 900.000 metres quadrats, un districte econòmic que no té competència a tota l'àrea metropolitana. Més enllà, és clar, del 22@, el gran espai empresarial de Barcelona, amb el qual Sant Cugat ha d'aspirar a competir. Ha d'oferir, però, un relat diferent, com ha explicat Bernades, que considera que Sant Cugat és 'un destí en sí mateix' i no només un satèl·lit de la capital catalana.

Precisament, avui són els empleats els qui marquen les expectatives de les empreses, que afronten un nou repte, retenir el talent. 'Ara es tracta de convèncer e treballador que unir-se a l'empresa el permetrà seguir sent feliç a la feina', ha explicat. Per això, demanen oficines modernes, sostenibles i, sobretot, accessibles amb bicicleta, patinet o transport públic. Aquesta ha de ser l'aposta de Sant Cugat, segons Bernades, que ha de fer valer la seva proximitat amb la natura, la seva baixa densitat de població i la qualitat de vida que pot oferir als treballadors.

El mercat d'oficines a Sant Cugat, però, no ha gaudit sempre de tan bona salut. De fet, fa 10 anys, un 30% del parc d'oficines estava buit. La crisi havia sorprès a mig fer una gran quantitat de promocions, que havien arrencat aprofitant la bonança econòmica i la pujada dels preus de les oficines a Sant Cugat per la manca d'oferta. Durant aquesta dècada, les empreses han anat omplint els espais buits, bé sigui amb ampliacions d'espai, com Ricoh, o bé amb noves empreses que es traslladen a la ciutat. Ara mateix l'ocupació frega el 95%.




Javier Bernades

És un destí en sí mateix per a les empreses. Essencialment, té una combinació ideal de serveis, de massa crítica residencial, molt bones comunicacions i una situació privilegiada pel que fa a Barcelona.

Javier Bernades

La realitat és que el món del treball funciona diferent. Es tracta de convèncer el treballador que a l'empresa seguirà sent feliç amb la seva feina.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.