Més de 22.000 treballadors afectats per un ERTO al Vallès Occidental

A la demarcació de Barcelona hi ha 413.075 persones afectades, un 70% de les de tot Catalunya


  • Comparteix:

El coronavirus ha obligat a buidar els carrers de Sant Cugat i a frenar l'activitat econòmica / Foto: Cugat Mèdia

El coronavirus ha obligat a buidar els carrers de Sant Cugat i a frenar l'activitat econòmica / Foto: Cugat Mèdia

A Catalunya ja hi ha més de 528.000 treballadors i prop de 70.000 empreses afectades per un ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació), arran de la crisi provocada pel coronavirus. Segons dades del departament de Treball, aquesta xifra augmenta encara dia a dia, tot i que l'increment és inferior als de finals de la setmana passada, quan es registraven augments de més de 50.000 persones diàries afectades. La gran majoria de companyies que han presentat un ERTO es concentren a la demarcació de Barcelona, amb gairebé 50.000 expedients i 413.075 persones. I, segons les xifres facilitades a Cugat Mèdia per un dels sindicats majoritaris, Comissions Obreres (CCOO), al Vallès Occidental ja han presentat un ERTO més de 200 empreses i s'hi han vist afectats més de 22.000 treballadors.

Aquestes dades només tenen en compte les empreses en les quals CCOO hi ha estat present en la negociació, per tant es preveu que són superiors. En total, el 15% de la població ocupada a Catalunya a finals d'any haurà de cobrar temporalment de l'atur.

Segons els càlculs aproximats de CCOO, un milió de treballadors s'han vist afectats per la crisi del covid-19 a Catalunya. L'organització suma els més de 520.000 treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO), que passaran a cobrar atur temporalment, al mig milió d'acomiadaments que calculen que s'han produït en les dues setmanes des que es va decretar l'estat d'alarma.

En el pitjor moment de la crisi econòmica del 2008, a Catalunya hi va haver gairebé 950.000 aturats. Per tant, entre persones que s'han d'acollir a un ERTO i acomiadats, ja hi podria haver més persones a l'atur que en el pic més alt de desocupats després de l'esclat de la bombolla immobiliària i de la crisi financera. Aquestes xifres podrien incrementar-se perquè, també segons previsions de Comissions Obreres, els treballadors afectats per un ERTO poden pujar fins a les 750.000 persones.

Després de les comarques barcelonines, que concentren el 70% d'ERTO a Catalunya, se situa Girona amb 7.875 expedients que inclouen 50.402 treballadors. A la zona de Lleida s'han presentat 3.981 ERTO per a 22.398 persones. D'altra banda, a Tarragona s'han produït 5.904 processos per a 35.325 treballadors i a les Terres de l'Ebre 1.727 empreses han demanat que es reguli temporalment la feina de 6.919 persones.

En el global de Catalunya, l'augment en les últimes hores ha sigut de 9.800 persones, un increment inferior als augments de finals de la setmana passada, de més d'entre 50.000 i 70.000 persones en un sol dia. Pel que fa a les empreses l'increment també ha sigut menor comparat amb els últims dies de la setmana anterior, quan es registraven augments de 10.000 ERTO.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.