ERTOs, aïllaments i autònoms, dubtes laborals resolts a Cugat Mèdia

El conseller delegat del Grup Sisquella, Lluís Sisquella, respon a les preguntes laborals de l'audiència al 'Sant Cugat a fons'


Temes relacionats

Què és un ERTO i com t'afecta si el fa la teva empresa? (31/mar/20)

Noves restriccions: quins són els serveis essencials que podran anar a treballar? (29/mar/20)


  • Comparteix:

Les empreses i els treballadors afronten un període d'incertesa / Foto: Localpres

Les empreses i els treballadors afronten un període d'incertesa / Foto: Localpres

La incertesa pel coronavirus s'ha notat especialment en l'àmbit econòmic. Treballadors, empresaris i autònoms busquen respostes a una situació que fins ara no s'havia produït mai al país i per a la qual les lleis i normes habituals no s'apliquen com havíem vist fins ara. Cugat Mèdia ha preguntat a l'audiència alguns d'aquests dubtes per traslladar-los al conseller delegat del Grup Sisquella, Lluís Sisquella, que els ha respost al 'Sant Cugat a fons', el magazín de la ràdio.

ESCOLTA-HO

Tenim un negoci familiar a Sant Cugat que el 14 de març passat vam haver de tancar a conseqüència de la pandèmia. El titular del negoci és autònom i disposem de quatre treballadors en règim d'assalariats. Per als treballadors hem presentat un ERTO, però la preocupació és pel titular autònom. Que hem de fer?
Entenc que va tancar per força major i per tant estava inclòs a les activitats obligades a tancar el dia 14. L'autònom té dret a l'ajuda pel tancament d'activitat: si ho sol·licita a l'Estat té dret a una ajuda del 70% de la base reguladora que està cotitzant. No és el mateix que cotitzi el mínim que el màxim. Si paga la quota més baixa, el 70% equival a uns 660 euros, però això pot pujar segons la base reguladora. A part d'això, també l'exoneració de la quota de la seguretat social, és a dir que deixarà de pagar els quasi 300 euros que paga, que comptaran com a cotitzats. L'ajuda es tramita a través de la mútua. La Generalitat també dona un ajut de fins a 2.000 euros si s'acrediten les pèrdues comparant la baixada de facturació entre març de 2020 i març de 2019. Només es donarà a les activitats afectades per la força major i es demana a partir de l'1 d'abril.

Si és autònom i no està dins les causes de força major, pot demanar igualment una ajuda a l'Estat si demostra que li ha baixat la facturació més d'un 75%. S'ha de mirar la mitjana de facturació dels últims sis mesos, d'octubre a març. Si és de menys del 25% d'aquesta mitjana, hi pot accedir, però Sisquella assenyala que cal demanar-les ràpidament perquè depèn del moment de la sol·licitud.

Sóc odontòloga i em trobo en un règim de pluriactivitat. En una consulta sóc assalariada i en l’altra és autònoma. Tinc entès que algunes ajudes a les quals em podria acollir si les empreses fan un ERTE són incompatibles entre elles. De l’empresa contractada, aniria a cobrar de l’atur, però seria incompatible amb l’ajuda de l’Estat per a autònoms. Per altra banda, de part de la Generalitat, també hi ha ajudes per autònoms? M'hi puc acollir? Només a l’atur de l’Estat?
La Llei General de la Seguretat Social assenyala que no es pot generar prestació de l'atur si és autònom en altres llocs. Però estem parlant d'una situació excepcional. Hem vist que la prestació d'atur del Covid-19 no és l'habitual. Ni per quantia ni per les carències, a més no s'esgota l'atur. Com que és una situació excepcional on s'ha donat atur a persones que no hi tindrien dret, el nostre consell és que la tramiti igualment la sol·licitud i les ajudes a l'autònom. Li recomano que, tot i que seria incompatible en teoria, presenti igualment les ajudes.

Com queda la declaració de la renda?
Això és un dels dubtes que tenim els despatxos. Les gestories no estan confinades perquè estan donant suport a autònoms i empreses en aquests processos. La majoria de declaracions de la renda són devolucions i per tant creiem que l'Estat vol que la gent cobri. Per tant, el període de declaracions es fa amb normalitat fins al 30 de juny. Però hi haurà una gran dificultat per a les persones que tenen molt de patrimoni, que són més complicades, i aquelles que tinguin vendes i compres d'accions de molts anys enrere o immobles, que es compliquen.

A més, si no hi ha cap canvi, tant l'atur com les ajudes hauran de tributar a la declaració de la renda. Que ara et paguen, però després ho hauràs de tornar amb la renda de l'any vinent. Dependrà també de les mesures que tingui l'empresa i les seves mesures de prevenció.

Si l’empresa per a la qual treballes és de 300 / 400 treballadors i hi ha diversos casos positius en coronavirus, l’empresa està obligada a confinar la gent que havia treballat amb aquestes persones? A tancar? A fer teletreball?
A les empreses on s'hagi declarat un cas de contagi els qui han tingut contacte amb el treballador han de ser informats per l'empresa perquè vagin al servei públic de salut per consultar la seva situació i que els donin la baixa per contacte, un dels casos que preveu el Reial Decret. Pel desenvolupament de les seves activitats ha de tenir mínim un metre i mig de separació i, si no, els treballadors han de portar mascareta. Si no, no té raó de seguir treballant. Els treballadors poden sol·licitar a l'autoritat laboral, a la Inspecció, permís per aturar l'activitat parcial o totalment.


Si es dona el cas en què es té un contracte domèstic en una llar, és possible que et facin un ERTO i tenir una prestació d'atur mentre duri?
Quan es van publicar les activitats essencials, una d'elles eren les treballadores de la llar, no es poden demanar ERTOs per aquest sector. Hi ha molta gent que prefereix no tenir servei aquests dies per evitar contagis. Però en aquest cas, a no ser que surti una altra ajuda, no pots fer un ERTO a aquestes treballadores. És una activitat que es pot seguir fent i, a més, no tenen dret a atur i per tant no es poden incloure en aquests processos. No es pot fer res, de moment.

Es poden fer ERTOs que no tinguin a veure amb la situació actual, sinó amb causes objectives?
Els ERTOs existien fins ara, eren per causes productives o econòmiques, quan una empresa té problemes de demanda o té algun problema concret de subministrament. El que va sortir en el primer Real Decret era que qui estés en aquestes activitats relacionades anaven directament a força major. Hi ha gent que ha presentat ERTO indirecte a força major, perquè consideren que el Covid els ha perjudicat. La diferència entre la força major i el normal és que en el primer cas l'empresari no paga la seguretat social. Això afecta molt les empreses, si no hi vas has de cotitzar igualment.

Hi ha empreses que estan presentant ERTO fora de les activitats confinades, però entenen que els ha afectat indirectament. La Seguretat Social ha tret una instrucció on determina com veuen aquests expedients i consideren que hi ha casos com la falta de subministraments, falta de transport... Però compte perquè molts els tombaran perquè hi ha empreses amb dues activitats, com comerç al menor i al major i han demanat un ERTO general.


Lluís Sisquella

Estem teletreballant però és veritat que tenim molta feina perquè hem d'ajudar els nostres clients i les empreses perquè puguin aguantar aquesta baixada d'activitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.