Recosir les cadenes productives i comercials, prioritat empresarial per al desconfinament

El president de Sant Cugat Empresarial assenyala que les empreses hauran de reconstruir relacions i reclama ajuda de les administracions


  • Comparteix:

El sector empresarial es troba en una situació mai vista fins ara / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

El sector empresarial es troba en una situació mai vista fins ara / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Les petites i mitjanes empreses viuen amb preocupació el futur. El sector majoritari a Sant Cugat ha vist com es trencaven les cadenes de subministrament i vendes dels seus productes i, fins que la crisi sanitària derivada del coronavirus no s'acabi, és difícil poder veure una sortida clara a la situació. Així ho ha explicat el president de Sant Cugat Empresarial (SCE), Joan Franquesa, en una entrevista al 'Sant Cugat a fons', on ha reclamat ajudes perquè les empreses puguin tornar a posar-se al davant de la recuperació de l'economia.

ESCOLTA-HO

'És molt difícil poder produir si no tens proveïment, tota la força de treball disponible, no estàs cobrant factures emeses o la liquiditat pendent de crèdits ICO no t'ha arribat', ha lamentat Franquesa. El confinament i el tancament d'activitats no essencials ha provocat un desequilibri sobtat entre ingressos i despeses que posa en risc els comptes de moltes companyies. A més es tracta, com ha explicat el president d'SCE, d'una crisi totalment transversal que afecta tots els sectors de l'economia i una situació 'que no s'havia viscut mai'. La sortida, per tant, requerirà de solucions diferents a les que s'han aplicat fins ara.

Un altre dels reptes és cronològic. En una economia global, que la crisi afecti gradualment zones diferents del planeta dificulta la recuperació ja que mentre en alguna part del món es comença a desconfinar, n'hi ha d'altres que tot just arrenquen el tancament. 'Això repercuteix en el tràfic internacional de les matèries primeres i del comerç usual i Catalunya és terra exportadora', argumenta Franquesa, que assenyala que tot això està ara 'en qüestió'. El president de la patronal santcugatenca remarca que hi haurà sectors que quedaran molt tocats i no es podran recuperar 'fins a l'any que ve'.

En qualsevol cas, i des del punt de vista econòmic també, Franquesa afirma que la prioritat hauria de ser controlar la crisi sanitària en primer lloc per poder centrar-se després en la recuperació econòmica. Això sí, mentrestant cal recuperar la liquiditat de les empreses, bé sigui mitjançant una recuperació de l'activitat o bé de préstecs públics en condicions favorables per a les empreses i ha de ser aviat per evitar tancaments. De la mateixa manera, també caldrà assegurar subsidis per les persones sense feina o els autònoms que no puguin treballar. 'El poder públic ha d'entendre que qui genera riquesa és el sector privat i que aquesta creació se centra sobretot en la petita i mitjana empresa. I que s'ha de cuidar', ha sentenciat.

De cara al futur, Franquesa també assenyala que la crisi haurà accelerat processos de canvi en les empreses que ja s'havien encetat, com el creixement de la feina a distància i el canvi físic dels centres de treball.


Joan Franquesa

El poder públic ha d'entendre que qui genera riquesa és el sector privat, basat en la petita i mitjana empresa en general. I que s'ha de cuidar. No és només qui genera l'ocupació necessària, sinó també els beneficis sobre els quals es genera la recaptació tributària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.