Com afectarà a la teva butxaca el canvi d'any?

Cugat Mèdia repassa a les variacions dels preus d'algunes de les despeses fixes principals


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de l'estació de FGC a Sant Cugat / Foto: Localpres - Jordi Garcia

Imatge d'arxiu de l'estació de FGC a Sant Cugat / Foto: Localpres - Jordi Garcia

Comencem un nou any i això sovint és sinònim de pujada de preus. Ara bé, moltes de les despeses han quedat congelades, com el transport públic, l'aigua, l'electricitat i els impostos municipals. En canvi, el preu del gas i l'IVA d'alguns productes ensucrats es disparen. Repassem com encaren 2021 algunes de les despeses més quotidianes.

Transport públic
Si et desplaces en transport públic, la teva despesa no variarà, ja que l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha congelat totes les tarifes. Així doncs, el preu dels bitllets i dels abonaments de bus, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat no experimentarà cap canvi durant el 2021. Les tarifes de taxi tampoc no es veuran alterades.

Peatges
Si t'acostumes a moure amb cotxe des de Sant Cugat, estàs de sort, ja que tots els preus dels peatges catalans baixaran al voltant d'un 0,7%. Així doncs, a partir d'aquest divendres els túnels de Vallvidrera, en hora punta, tenen un preu de 4,31 euros (fins ahir el preu era de 4,35 euros). Pel que fa al peatge de Terrassa de la C-16, tot i que s'aplica la mateixa rebaixa, la baixada no es notarà en el preu final (només en els decimals). El descens afectarà si es recorren més quilòmetres.

Subministraments
Aquest any, la factura del gas s'encarirà una mitjana d’un 6%. L'increment pot variar entre el 4,6% i el 6,3% en funció del tipus de tarifa al qual estigui sotmès cadascú.

En canvi, afortunadament, el preu de l'energia elèctrica s'hauria de mantenir. La congelació dels peatges elèctrics per part de l'executiu català garanteix la congelació de la tarifa com a mínim a la part regulada que fixa el Govern i que suposa un 40% de la factura.

Finalment, la factura del servei del subministrament d'aigua, que en el cas de Sant Cugat gestiona Sorea, tampoc no patirà cap variació.

Impostos i tributs municipals
Tal com recullen les ordenances fiscals de 2021, Sant Cugat ha optat per la congelació d'impostos i tributs de cara aquest any nou. Tot i això, hi pot haver canvis en la butxaca d'algunes famílies a causa dels canvis en la bonificació de l'IBI per a famílies nombroses, les reduccions impositives per a obres relacionades amb l'eficiència energètica i l'adaptació d'algunes taxes municipals, com la de recollida de residus, ocupació de la via pública i de mercats municipals.

IVA dels productes ensucrats
Una bona notícia per als defensors de l'alimentació saludable és la pujada de l'IVA de les begudes edulcorades i ensucrades, amb l'excepció dels productes lactis. Així, les begudes ensucrades passaran de tributar un 10% a un 21%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.