El Síndic de Greuges de Catalunya demana reformar el tribut metropolità

Rafael Ribó ha rebut 319 queixes de veïns de la segona corona, entre els quals hi ha Sant Cugat, queixant-se de les prestacions de transport públic


  • Comparteix:

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó / Foto: ACN

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó / Foto: ACN

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que reformi el tribut metropolità, el faci més progressiu i just i l'adeqüi a les prestacions reals del transport públic dels 18 municipis de la segona corona, incorporats el 2019, entre els quals Sant Cugat del Vallès. El 2019 el tribut es va ampliar a 36 municipis al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també les mateixes obligacions. Però molts dels nous contribuents denuncien deficiències en el transport públic i diferents nivells de prestació entre els municipis de la primera i la segona corona. El 2020 el Síndic ha rebut 319 queixes ciutadanes i d'agrupacions veïnals de la segona corona per disconformitat amb el tribut.

El tribut metropolità constitueix un recurs amb el qual es va dotar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en la Llei 31/2010 del Parlament de Catalunya per finançar els serveis prestats en el territori metropolità. Fins l’any 2019 només el pagaven els contribuents 18 municipis, que eren els que estaven inclosos en l’antiga Entitat Metropolitana del Transport. Per aquest motiu van passar a formar part de la primera corona del transport.

L'any 2019, l’AMB el va ampliar als contribuents de 18 municipis més, els anomenats de la segona corona, que eren Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també han de tenir les mateixes obligacions.

No obstant l’anterior, les queixes rebudes denuncien deficiències en el transport públic i un nivell de prestació als municipis de la segona corona que en cap cas és equiparable al de la primera. El Síndic recorda que la ciutadania té dret a una fiscalitat justa i, per això, demana una reforma del tribut i del sistema de finançament metropolità que garanteixi aquest dret.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Es clar que el tribut de l’AMB, es va imposar a Sant Cugat de Vallès , com a consequencia del pacte d’erc amb psc(PSOE), va ser el peatge a pagar per fer possible aquesta aliança.

Pere Ferrer Morello. Enviat el 21/gen/21


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.