Comença la campanya de la renda, marcada per l'impacte dels ERTO

Molts dels afectats per un ERTO hauran de retornar diners a Hisenda


  • Comparteix:

Comença la campanya de la renda / Foto: CC0

Comença la campanya de la renda / Foto: CC0

La declaració de la renda corresponent a l'exercici del 2020 es pot presentar a partir d'aquest dimecres. La campanya, que s'allargarà fins al 30 de juny, estarà marcada pels Expedients Temporals de Regulació d'Ocupació (ERTO) als quals moltes companyies s'hi han acollit arran de la situació sanitària. Treballadors que fins ara no tenien l'obligació de fer la declaració, aquest any fiscal hauran de passar comptes a Hisenda, i a bona part d'ells els hi tocarà pagar.

Per norma general, les persones amb uns ingressos inferiors als 22.000 euros anuals estan exemptes de presentar la declaració, sempre que les quantitats provinguin d'un sol pagador. Ara bé, quan n'apareixen d'altres, el contribuent està obligat a fer la declaració quan els imports d'aquests siguin superiors als 1.500 euros. En aquest cas, el llindar es rebaixa fins als 14.000 euros l'any.

Aquest és un punt important a tenir en compte enguany perquè l'Agència Tributària considera com a rendiment del treball subjecte a IRPF i no exempt les ajudes rebudes per part del SEPE en concepte d'ERTO i, per tant, les compta com si fossin un segon pagador. ''A aquesta qüestió s'afegeix el fet que el SEPE ha donat aquestes ajudes sense retencions d'IRPF i ara, el treballador, ho haurà de retornar'', ha explicat a Cugat Mèdia la gerent de Digests Assessors, Eulàlia Pinyol.

Per exemple, si un treballador ha rebut 21.000 euros, 16.000 per part de l'empresa i 5.000 del SEPE, haurà de fer la declaració perquè les quantitats per ERTO superen els 1.500 euros (el segon pagador) i el total percebut està per sobre dels 14.000 euros. ''Només en cas que l'ERTO hagués sigut de molt pocs dies, estaríem exempts de fer la declaració''.

Els treballadors autònoms que hagin rebut ajudes per cessament de la seva activitat és més que probable que hagin de fer la declaració. No queda tan clar, però, per a les persones que s'hagin acollit a l'Ingrés Mínim Vital, perquè ''per accedir-hi s'han de tenir uns rendiments del treball tan petits que, segurament, no arribin ni als 14.000 euros'', ha afegit Pinyol.

Per tal d'evitar sorpreses, Eulàlia Pinyol aconsella que, especialment aquest any, s'han de mirar amb ''molta cura'' les dades que apareguin a l'esborrany i comprovar que els imports que s'han rebut del SEPE siguin coincidents.

De moment, i amb previsió que molts dels afectats hagin de pagar, Hisenda té previst permetre a aquells que hauran de retornar diners a fer-ho de manera fraccionada entre el 20 de juliol i el 20 de desembre sense haver de pagar interessos, segons ha avançat 'El País'.




Eulàlia Pinyol

La llei fiscal diu que si guanyes menys de 14.000 euros l'empresa no està obligada a retenir-te. Se'ns acumula la part de l'empresa amb retenció i la part del SEPE sense retenció. Com que el treballador l'ha estat cobrant, ara l'haurà de retornar.

Eulàlia Pinyol

Si és un ERTO molt petitó o de molt pocs dies és possible que no passis dels 1.500 euros. S'han de mirar molt bé els imports.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.