L'Ajuntament tanca l'exercici 2004 amb un estalvi net de més de 9 milions d'euros


  • Comparteix:

L'oposició critica l'escassa execució de la despesa prevista i el baix nivell de recaptació

L'oposició critica l'escassa execució de la despesa prevista i el baix nivell de recaptació

L'Ajuntament ha tancat el pressupost municipal del 2004 amb un estalvi net de 9,1 milions d'euros, després d'aplicar un pla de sanejament preventiu per afrontar les dificultats econòmiques futures derivades del 'precari' finançament dels ens locals. El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, ha assegurat que per primera vegada en els últims anys s'ha aconseguit un canvi de tendència, amb un major increment dels ingressos que de les despeses. De la seva banda, els grups de l'oposició han denunciat l'escassa execució de la despesa prevista als pressupostos.

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Hisenda, Jordi Joly, ha presentat la liquidació dels pressupostos del 2004 com un 'èxit' de la gestió econòmica i fiscal de l'equip de govern. Joly ha explicat que s'ha aconseguit trencar amb la tendència anterior, i per primera vegada en els últims anys s'ha tancat l'exercici amb un increment superior dels ingressos que de les despeses. L'aplicació del projecte 'Sant Cugat Eficient', ha dit Joly, ha permès multiplicar per nou la capacitat d'estalvi fins arribar a un estalvi net superior als 9 milions d'euros. L'escoltem.

Jordi Joly

S'ha aconseguit l'estalvi pressupostari més important dels darrers anys. S'ha confirmat un canvi de tendència, on l'augment dels ingressos ja supera el de la despesa. El projecte 'Sant Cugat Eficient' ha donat resultats.


Al tancament de l'exercici 2004, l'increment dels ingressos ha estat un 16,5% superior a l'increment de les despeses, la qual cosa provoca un estalvi net que servirà a l'Ajuntament, segons Joly, per tirar endavant un 'pla de sanejament econòmic preventiu' per afrontar les dificultats econòmiques futures derivades del 'precari' finançament dels ens locals. D'altra banda, el superàvit servirà també per cobrir les quantitats pressupostades durant els anys 90 que no es van ingressar per diferents motius tècnics.

De la seva banda, els grups de l'oposició han criticat la liquidació dels pressupostos del 2004 en considerar que el nivell d'execució de diverses partides ha estat molt escàs i que els pendents de cobrament són excessius. En aquest sentit, el PSC ha denunciat que des que es va subcontractar la gestió tributària municipal, els nivells de recaptació han patit una important disminució, fins arribar al 75,26% de mitjana al tancament de l'exercici 2004. Escoltem el regidor socialista Pau Calsamiglia.

Pau Calsamiglia

Fa un mes ens alarmàvem perquè es cobrava poc. Ara es confirma que no ens precipitàvem i que el 2004 és pitjor. Vostè va dir que només quedava pendent un 5%, però el pendent per cobrar és del 25%.


En el mateix sentit s'han expressat des d'ICV-EA. A més, els ecosocialistes han interpel·lat als responsables de diverses àrees de l'equip de govern per demanar explicacions sobre l'escassa execució de la despesa prevista inicialment als pressupostos, especialment en departaments com Cultura, Medi Ambient, Polítiques Socials i Comerç. Xavier Boix és el portaveu del grup municipal d'ICV.

Xavier Boix

Si l'estalvi d'aquesta ciutat ha de venir a compte de l'estalvi en segons quines partides, a la nostra formació no li agrada.


La resposta a aquestes crítiques d'ICV ha arribat des de les files d'ERC. El portaveu dels republicans i tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, ha recordat que el mes de juliol es va imposar un tancament dels pressupostos per frenar l'execució de la despesa i prevenir el dèficit. L'escoltem.

Eduard Pomar

El 31 de juliol es van tancar els pressupostos. Les partides que, fins aleshores, no havien estat executades, ja no es podien executar.


Al seu torn, el PP s'ha sumat a les crítiques per l'escàs nivell d'execució de la despesa prevista i ha subratllat que quan els populars formaven part del govern municipal els pressupostos s'executaven fins al 90%. Ho ha dit el regidor del PP Rafael Enríquez.

Rafael Enríquez

S'ha executat un 77% del pressupost de despeses del 2004. Per què no s'han realitzat totes les inversions previstes? L'any 2001, quan el PP estava a l'equip de govern, s'executava el 90%.


Pel que fa a l'endeutament municipal, l'Ajuntament ha tancat l'exercici 2004 amb el deute més baix des de l'any 1997, situant-se en el 84,5% de la quantitat total del capítol d'ingressos. Recordem que, per llei, la capacitat màxima d'endeutament és del 110% dels ingressos, la qual cosa fa que el consistori tingui encara un ampli marge. Malgrat això, la voluntat de l'àrea de Promoció Econòmica no passa per augmentar l'endeutament, sinó per continuar millorant la gestió i l'eficàcia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.