Sala i Martín demana al tripartit que concreti el percentatge de solidaritat que Catalunya ha d'aportar a l'Estat


  • Comparteix:

El professor de la Universitat de Columbia ha protagonitzat la segona conferència del fòrum Santcugatribuna del 2005

El professor de la Universitat de Columbia ha protagonitzat la segona conferència del fòrum Santcugatribuna del 2005

L'economista Xavier Sala i Martín demana al govern de la Generalitat que concreti quin és el percentatge de solidaritat que Catalunya ha d'aportar a la resta de l'Estat. El professor de la Universitat de Columbia ha afegit, durant el fòrum Santcugatribuna, que a banda de resoldre el dèficit fiscal, l'economia catalana ha d'apostar per un sistema basat en la capacitat d'innovació i on no tot depengui de les subvencions de l'administració.

Sota el títol 'Forats negres fiscals i el finançament de Catalunya', l'economista Xavier Sala i Martín ha estat l'encarregat de parlar dels reptes de l'economia catalana i el problema del dèficit fiscal en el marc del fòrum empresarial Santcugatribuna.

En aquest sentit, l'economista ha demanat una major concreció a la proposta de finançament presentada pel govern de la Generalitat, ja que segons afirma, no queda clar ni 'qui tindrà la clau de la caixa dels diners' ni tampoc quina ha de ser la quantitat que els catalans aportin a l'Estat en concepte de solidaritat.

Sala i Martín creu que aquestes coses s'han de deixar ara ben lligades i evitar que es mantingui la situació actual, en que els catalans representen el 16% de la població de tot l'Estat, representen el 19% de la renda, paguen el 21% dels impostos de l'Estat i en canvi, el govern central només inverteix a Catalunya un 8% dels diners que recapta.

Xavier sala i Martin

No queda clar quants calers val la solidaritat. Un pot ser solidari amb el 10% del PIB però aleshores estarem com ara i no haurem guanyat res. Com que ja no em fio dels espanyols, qualsevol cosa que quedi oberta ens la fotran.


Tot i això, el professor de la Universitat de Columbia i d ela Pompeu Fabra, també ha remarcat que el dèficit fiscal no és l'únic problema de l'economia catalana. En aquest sentit, ha afirmat que 'cal fer els deures' i començar a apostar per la innovació i pel capital humà, lluny d'un sistema subsidiari on tot hagi de passar per l'administració. Xavier Sala i Martin.

Xavier Sala i Martin

Estem basant-nos massa en el govern, massa en els subsidis i massa poc en la nostra responsabilitat. Hem de deixar d'oposar-nos al que és inevitable: la globalització, els moviments d'empreses, el canvi tecnològic.


Sala i Martin, que compta entre d'altres reconeixements amb el Premi Juan Carles I d’Economia 2004, ha afegit que cal començar a pensar en un sistema educatiu que fomenti l'esperit crític i la innovació, que cal reduir els tràmits burocràtics que, a dia d'avui, dificulten moltíssim engegar una nova empresa o un negoci, i que cal fomentar més la mobilitat laboral, tant a nivell geogràfic com sectorial.

De la seva banda, l'alcalde Lluís Recoder, ha volgut remarcar la importància de plantejar aquestes qüestions en un moment en que es podria arribar a un acord que permeti resoldre el problema del dèficit fiscal i millorar, per tant, la situació de l'economia catalana.

Lluís Recoder

Un moment que es presenta com una gran oportunitat d'arribar a un acord a casa nostra, i que en cap cas no pot ser de mínims sinó que ha de permetre resoldre aquesta greu qüestió pels propers 25 anys.


La conferència de Xavier Sala i Martin ha estat la segona d'aquesta temporada 2005 del fòrum empresarial Santcugatribuna. La propera cita serà el dia 8 de juliol, i anirà a càrrec del president de Repsol i del Cercle d'Economia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.