L'Ajuntament amplia les bonificacions en l'IBI del 2006 per als comerços


  • Comparteix:

El ple aprova les ordenances fiscals del 2006 amb els vots a favor de l'equip de govern i en contra de l'oposició

El ple aprova les ordenances fiscals del 2006 amb els vots a favor de l'equip de govern i en contra de l'oposició

El ple municipal ha aprovat definitivament aquest dijous, amb els vots a favor de l'equip de govern i en contra de l'oposició, les ordenances fiscals per a l'exercici 2006. L'equip de govern ha rebutjat la majoria de les al·legacions presentades per l'oposició, però ha estimat parcialment una proposta d'ICV-EA que amplia les bonificacions en l'IBI per als comerços. Pel que fa a les finques residencials, l'Impost de Béns Immobles s'incrementarà un màxim del 3'7% i es bonificarà als propietaris que suportin un increment superior.

A partir de l'any vinent, l'Impost de Béns Immobles (IBI) per a les finques residencials s'incrementarà com a màxim un 3'7%, dos punts per sobre de la previsió de l'IPC. Per tal de minimitzar l'impacte de l'actualització cadastral, l'Ajuntament ha baixat el tipus impositiu del 0'90 al 0'85 i bonificarà tots els propietaris que suportin un increment superior al 3'7%, una mesura que afectarà al 95% de les finques residencials.

L'equip de govern, a més, ha estimat parcialment una al·legació d'ICV-EA per ampliar les bonificacions als comerços, que s'aplicaran a tots els establiments que suportin un augment superior al 5% de l'IBI, i no a partir del 10%, com estava previst inicialment. El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jordi Joly, ha indicat que aquesta decisió tindrà un cost addicional de 39.000 euros per a l'Ajuntament.

Tot i que la legislació vigent estableix que les bonificacions en l'IBI només es podran aplicar durant els propers tres anys, Joly ha defensat la decisió de mantenir un tipus impositiu alt i aplicar massivament les bonificacions. A més, el titular d'Hisenda no ha descartat rebaixar el tipus impositiu d'aquí a tres anys, per evitar una càrrega impositiva excessiva quan les bonificacions hagin completat el seu recorregut.

Jordi Joly

Si d'aquí a 3 anys ens fallen les bonificacions, seguim tenint l'opció de baixar el tipus impositiu. Hi haurà gent que pagarà menys que l'any anterior, però benvingut sigui si això evita pujades excessives.


Des d'ERC, soci del govern municipal, han valorat positivament les ordenances fiscals aprovades aquest dijous i, en resposta a les crítiques del PP, han assegurat que rebaixar la pressió fiscal no sempre es tradueix en benestar per als ciutadans. Així ho ha dit el regidor republicà Enric Tomàs.

Enric Tomàs

Vostès diuen que baixar la pressió fiscal és sinònim de progrés. La política del PP és baixar la pressió fiscal, que pagui qui pugui i, qui no, que es busqui la vida.


Els tres grups de l'oposició, en canvi, han votat en contra de la nova fiscalitat. PSC, ICV-EA i PP han acusat l'equip de govern de manca de voluntat de diàleg i d'opacitat durant el procés de revisió cadastral. Els socialistes han dit que calia haver assolit un 'pacte de ciutat' entre totes les formacions abans de decidir el tipus impositiu de l'IBI per als propers anys. Així ho ha dit el regidor del PSC Pau Calsamiglia.

Pau Calsamiglia

Crec que calia un gran pacte de ciutat, ja que la decisió que prenem avui marca la fiscalitat, específicament pel que fa a l'IBI, per als propers 10 anys.


Calsamiglia ha criticat, a més, la incapacitat del govern municipal de sol·licitar una revisió cadastral 'quan tocava', fa uns cinc anys, i ha advertit que si bé durant els primers tres anys les bonificacions en l'IBI tindran un 'efecte anestèsic', a partir del quart exercici es produirà un 'efecte rebot'.

ICV-EA, de la seva banda, ha censurat la 'poca transparència' amb què, segons diuen, ha actuat l'equip de govern, com assegura el portaveu ecosocialista, Xavier Boix.

Xavier Boix

El procés de modificació cadastral s'ha fet sense transparència ni informació a la resta de grups municipals.


Per últim, el PP considera que el govern municipal torna a pujar la pressió fiscal i actua d'esquena als ciutadans i a les famílies. En aquest sentit, el regidor popular Rafael Enríquez ha criticat que l'executiu local no hagi augmentat fins al màxim permès per la llei les bonificacions fiscals per a les famílies nombroses de la nostra ciutat.

Rafael Enríquez

Sant Cugat és un dels municipis amb més famílies nombroses de Catalunya i l'Ajuntament es comporta de forma injusta i no els bonifica tot el que la llei permet.


Pel que fa a la resta d'ordenances fiscals pel 2006, deixant de banda l'IBI, la mitjana de creixement de les altres taxes i impostos municipals serà del 3'5%, un índex que correspon a la previsió de l'IPC català.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.