Sorea i la gestió preventiva d'Economia, determinants en el superàvit de l'exercici de 2009


Temes relacionats

Govern i oposició discrepen sobre la manera d'informar els grups del retorn dels diners de Sorea (16/feb/10)

EL PSC presentarà una moció al ple on demana 'transparència' en el cas Sorea (13/feb/10)

ICV-EUiA vol que part dels diners que ha de retornar Sorea financiï la urbanització de districtes (29/des/09)

Pas endavant perquè l'Ajuntament cobri 15 milions d'euros de Sorea (22/des/09)

Sorea tornarà 15 milions d'euros a l'Ajuntament per una interpretació 'errònia' de la concessió (20/des/09)

Tiren endavant els pressupostos del 2009 (19/gen/09)

CiU, ICV-EUiA i ERC aproven 136 milions d'euros de pressupost per afrontar la crisi (22/des/08)


  • Comparteix:

La dació de compte de la liquidació del pressupost s'ha fet al ple municipal

La dació de compte de la liquidació del pressupost s'ha fet al ple municipal

El pressupost municipal de 2009 s'ha tancat amb un superàvit d'1,5 milions d'euros gràcies al retorn dels 15 milions d'euros de Sorea a l'Ajuntament i a la gestió preventiva de l'equip econòmic municipal. L'àrea d'Economia ha liquidat l'exercici anterior eliminant els ingressos dubtosos dels comptes i eliminant també la dependència dels ingressos de la construcció. La recaptació ha caigut un 30% durant l'últim any, però la recaptació d'impostos dels ciutadans només ha baixat un punt percentual. El rati d'endeutament de l'Ajuntament es manté en el 67%.

El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, ha explicat que la ciutat ha deixat enrere l'exercici 2009 amb 'fortalesa i afrontant el 2010 amb optimisme', tot i que ha qualificat la situació financera de l'Estat espanyol de 'molt dolenta'. El superàvit que deixa el 2009 al municipi s'explica, d'una banda, pel retorn de 15 milions d'euros de Sorea al consistori per una mala interpretació del contracte de concessió de l'aigua. Tot i estar inclosos en els comptes de l'exercici anterior, el retorn dels 15 milions d'euros es farà en un període de tres anys, a partir de 2010, amb un pagament de cinc milions d'euros cada 31 de març fins arribar el 2012.

La injecció de Sorea ha permès a l'equip d'Economia de l'Ajuntament eliminar els possibles no ingressos que la ciutat arrossegava, com són, per exemple, els derivats de l'arribada d'Ikea a la ciutat. D'altra banda, el romanent de tresoreria respon també al que Joly ha anomenat 'reenginyeria de serveis', és a dir, la tasca de l'àrea d'Economia d'analitzar fil per randa la despesa pública, fet que ha permès establir la interpretació errònia del contracte de concessió d'aigua. Escoltem Jordi Joly.

Jordi Joly

Els números i les finances municipals no serien els mateixos sense l'ingrés de Sorea. Però no és una loteria, forma part de la gestió econòmica.



La ciutat ha superat, segons el titular d'Economia, la dependència dels ingressos de la construcció i ha apostat per un model econòmic d'alt valor afegit, amb la innovació i les noves tecnologies com a puntes de llança. Les prioritats per aquest 2010 que ha marcat Joly consisteixen en protegir les arques municipals, continuar garantint el pagament als proveïdors a 30 dies, donar de baixa tot allò que tingui el mínim símptoma de no ser cobrat i exigir al màxim el canvi de cultura econòmica de la ciutat que ha de permetre optimitzar els recursos i proporcionar els mateixos serveis.

La dació de compte de la liquidació de l'exercici de 2009 s'ha fet al ple municipal d'aquest dilluns. Tots els grups municipals han felicitat la gestió d'Economia en temps de crisi. Tot i això, el PSC ha demanat prudència de cara als propers exercicis ja que adverteix que els 15 milions de Sorea no arribaran cada any. Ferran Villaseñor és el primer secretari del PSC.

Ferran Villaseñor

Es tracta d'un ingrés extraordinari únic. Què passarà l'any que ve? Ja ho veurem.



Els dos grups que van pactar els comptes de 2009 amb l'equip de govern, ERC i ICV-EUiA, consideren que caldria haver parat més atenció a les polítiques d'ocupació. Escoltem el president i portaveu ecosocialista, Joan Calderon.

Joan Calderon

S'han complert els objectius d'ocupació? Jo crec que no.


El portaveu d'ERC, Raül Grangé, ha recordat que el seu grup ha condicionat el suport als comptes municipals d'aquest any a la reactivació del Servei d'Ocupació Municipal (SOM), que creu que l'exercici anterior no va tenir el paper que li hagués tocat.

Raül Grangé

Un any més els números ens diuen que el servei del SOM ha patit un paper menys central del que li correspondria.



La portaveu del PP, Berta Rodríguez, ha demanat a l'àrea d'Economia que amb els 15 milions d'euros de Sorea no passi com amb els ingressos d'Ikea i que finalment arribin a la ciutat.

Berta Rodríguez

A vegades fonamentem els pressupostos en coses imaginatives, com Ikea.



El regidor no adscrit, Fernando Vázquez-Dodero, ha celebrat l'eliminació dels ingressos dubtosos del pressupost, però ha recomanat a l'equip de govern parar atenció de cara als propers anys a altres índexs que poden créixer i que poden comprometre els comptes municipals, com la morositat.

Fernando Vázquez-Dodero

No ens n'oblidem que la crisi afecta tothom. La morositat pot créixer els propers anys, hem d'estar alerta.



El retorn dels 15 milions de Sorea es deu a què l'empresa concessionària va fer una interpretació 'diferent' del fons de la concessió del 1974 perquè des d'aleshores ha fet una doble comptabilització de les amortitzacions. Per aquest motiu, l'equip de govern va decidir congelar els preus de l'aigua i va demanar el retorn dels diners que havia suposat aquesta doble comptabilització que havia fet Sorea.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Mes clar, gracies als diners de Sorea, que encara no hem cobrat, l'ajuntament esta en fallida técnica i ningú ho diu clar. Els santcugatencs estem a la foscor per culpa d'uns politics que no ens mereixem. Espero que aquest comentari si es publiqui.

joanet. Enviat el 16/mar/10


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.