Sant Cugat podria demanar crèdits el 2011 si el govern espanyol tingués en compte l'endeutament del 2009


  • Comparteix:

Ajuntament de Sant Cugat

Ajuntament de Sant Cugat

Sant Cugat podria optar a demanar crèdits el 2011 si el govern espanyol tingués en compte l'endeutament municipal de l'any 2009, del 70%. Segons ha fet públic la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, tots els consistoris que superin el 75% d'endeutament no podran acollir-se a la nova modificació del decret, que aixeca parcialment la restricció en la contractació de crèdits per finançar inversions. Enguany, la xifra municipal correspon al 84% dels seus ingressos.

El consistori santcugatenc està a l'espera que l'executiu espanyol es pronunciï sobre si valoraran l'endeutament d'aquest any o el del 2009. En cas que es tingui en compte el de 2009, Sant Cugat estaria dins dels ajuntaments en 'millor situació econòmica', ja que el seu endeutament correspondria al 70% dels ingressos. En cas que es valorin els resultats del 2010, Sant Cugat estaria lluny dels consistoris amb possibilitats d'aconseguir crèdits l'any vinent, ja que l'endeutament correspon al 84% dels seus ingressos.

L'increment del 14% de l'endeutament de la ciutat es va produir el 24 de maig de 2010, quan va sortir el decret per reduir el dèficit públic espanyol. En una primera instància, s'establia que les administracions locals no podrien finançar inversions amb deute públic o privat a llarg termini, des de l'endemà de la publicació de la norma i fins el 31 de desembre del 2011. El consistori va engegar un tràmit d'urgència per un crèdit per valor de 16 milions d'euros, amb els què finançar Mira-Sol Centre i Volpelleres Centre, entre d'altres coses. Posteriorment, però, el Govern espanyol va corregir el decret i va anunciar que aquest seria vigent a partir del 2011.

Aquesta és la darrera modificació del decret, que respon a les demandes del món municipalista i flexibilitza la restricció perquè només s'apliqui a aquells ajuntaments que es trobin en pitjor situació financera. Segons ha destacat la ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, més de tres quartes parts dels ajuntaments de l'Estat podran endeutar-se l'any vinent. Ha destacat, a més, que 'qualsevol crèdit que demanin els ens locals el proper any s'haurà de destinar, únicament, a inversions'. Per això, bona part dels costos sortiran dels 13.000 milions d'euros dels Fons d'Inversió Local de 2009 i 2010, coneguts com a Plan E.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.