Sant Cugat vol reduir el pagament del cànon de l'aigua amb mesures per frenar el consum hídric


  • Comparteix:

El 20% de l'aigua que utilitza Sant Cugat per regar parcs i jardins ja és reutilitzada

El 20% de l'aigua que utilitza Sant Cugat per regar parcs i jardins ja és reutilitzada

L'Ajuntament haurà d'assumir, igual que la resta de municipis catalans, el cànon de l'aigua si s'aprova finalment el projecte presentat pel govern. L'equip de govern municipal, que encara no ha calculat l'impacte econòmic d'aquesta mesura, pretén afrontar els possibles pagaments a través d'una reducció del consum d'aigua. Actualment, l'Ajuntament ja aplica el Pla Director d'aprofitament de les aigües no potables per al reg de parcs i jardins, i també un sistema de reg intel·ligent que activa els sensors en funció de la humitat de la terra.

Si finalment s'aprova el projecte presentat pel govern, només quedaran exempts de pagar el cànon de l'aigua aquells que utilitzin aigua no potable o si aquesta procedeix de fonts alternatives de producció, com ara que sigui regenerada o reutilitzada i que no hagi estat distribuïda a través de les xarxes de subministrament d'aigua potable.

L'impacte econòmic que suposaria per a l'Ajuntament aquesta mesura encara no està calculat, però s'afrontaria amb una reducció del consum de l'aigua. El regidor de Medi Ambient i Polítiques Ambientals, Joan Puigdomènech ha destacat que actualment el 20% de l'aigua que s'utilitza per a les neteges de carrers i els regs de parcs, jardins i camps esportius públics a Sant Cugat és reutilitzada. Es tracta del Pla Director d'aprofitament de les aigües no potables, que té com a objectiu que aquesta xifra arribi a un 50% en un futur proper.

Joan Puigdomènech

Hi ha en marxa el pla d'aprofitament d'aigües no potables. Actualment només cobreix el 20%, però hauríem de superar el 50%.



La ciutat també incorpora un sistema intel·ligent de reg de parcs i jardins que subministra l'aigua en funció de les necessitats de la vegetació, gràcies a uns sensors. Aquest sistema, incorporat dins el projecte de 'smart city', dosifica aquest recurs natural segons el nivell d'humitat de la terra dels jardins.

Puigdomènech ha assegurat que el projecte que ha presentat el govern a partir del qual el cànon de l'aigua esdevindria de pagament també per als ajuntaments, és una fórmula de pressió perquè l'aigua sigui utilitzada de manera racional i les administracions públiques apliquin polítiques d'estalvi i facin un bon ús dels recursos naturals. També l'ha considerada una mesura positiva si realment s'aconsegueixen aquests objectius.

Joan Puigdomènech

Es pot interpretar com un augment de la factura de l'aigua o com una manera per racionalitzar l'ús de l'aigua.



A banda del foment de l'estalvi, un altre dels motius que ha portat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a proposar aquesta mesura és la necessitat d'incrementar els seus ingressos per fer front a la difícil situació econòmica, amb un endeutament de més de 1.250 milions d'euros.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.