L'Ajuntament tanca el 2013 amb una ràtio d'endeutament del 57%


Temes relacionats

L'Ajuntament redueix a 32 dies el termini de pagament a proveïdors ( 7/mar/14)

Aprovats definitivament els pressupostos de l'any vinent (17/des/13)


  • Comparteix:

Brugarolas ha presesentat aquest dilluns la liquidació del pressupost del 2013

Brugarolas ha presesentat aquest dilluns la liquidació del pressupost del 2013

La ràtio d'endeutament municipal se situa en el 57%, fet que suposa el mínim històric dels darrers 20 anys i una rebaixa de 21 punts percentuals amb relació als darrers dos. L'Ajuntament ha tancat el pressupost del 2013 amb números verds, amb un estalvi net d'11,5 milions d'euros i un romanent positiu de tresoreria de 384.000 euros. La liquidació del pressupost s'ha portat aquest dilluns al ple.

Per l'equip de govern, les xifres són resultat de l'esforç en la contenció de la despesa ordinària i d'una lleugera millora en els ingressos. Això ha permès mantenir la tendència de no crear dèficit, assolir un pagament als proveïdors de 17 dies des que s'accepta la factura i incrementar les provisions dels 22 als 28 milions d'euros.

L'objectiu és garantir la solvència municipal. L'Ajuntament ha tancat el 2013 amb una ràtio d'endeutament del 57'13%, amb 65,76 milions d'euros d'endeutament viu encara pendents, 4'5 menys que el 2012 i 10 menys que el 2011. El límit marcat per la llei és del 75%. A més, el consistori ha liquidat els comptes de l'anterior exercici amb un romanent positiu de 384.000 euros.

Tot plegat, situa l'Ajuntament en un canvi de cicle de cara als propers exercicis, tal com ha destacat el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas.

Carles Brugarolas

Ens porta a una situació d'un canvi de cicle que ens permet anar recuperant allò que hem perdut en els darrers exercicis, tant en termes d'economia pública com en dinamisme del municipi.


Les dues àrees més afectades pel reajustament pressupostari són la de Comerç, Empreses i Centres de Foment del Talent; i la de Coneixement, Tecnologia i Innovació. Han executat el 64,23% i el 79,75% del seu pressupost, respectivament. D'aquesta manera, el pressupost del 2014 incorpora 10 milions d'euros de romanents d'inversió (7 milions) i de despesa ordinària (3 milions), aproximadament.

La voluntat de l'equip de govern és mantenir el ritme inversor en el propers anys i acabar el mandat amb una ràtio d'endeutament similar. Tot i així, per Brugarolas, la situació econòmica del consistori permetrà, si es manté el control de la despesa i la disciplina, enfortir la solvència i per tant més marge de maniobra política.

Posicionament de l'oposició

Davant aquests resultats, el PP s'ha mostrat especialment satisfet per la reducció de l'endeutament, tot i que el regidor Álvaro Benejam ha remarcat que cal seguir en aquesta línia.

Álvaro Benejam

Si es continua en aquesta línia es podria arribar a l'endeutament zero. Cada vegada que es redueix l'endeutament es disposa de més diners i és la línia que cal seguir.


El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha apostat per una establir una estratègia d'accions per als propers anys davant la tendència de recuperació.

Ferran Villaseñor

Cal veure el cicle complert per veure la situació municipal. La fotografia és de clara recuperació i s'ha d'establir una planificació d'accions.


De la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha reclamat implementar aquelles mesures que fins ara han quedat descartades per la contenció de la despesa, així com augmentar les inversions.

Joan Calderon

Hem perdut un any per implementar mesures que no s'han fet per austeritat. S'han fet càlculs d'inversió molt petits.


El regidor de la CUP Ignasi Bea ha assegurat que la fortalesa econòmica de l'Ajuntament contrasta amb la situació preocupant que es viu fora del consistori. Per això ha apostat per incrementar l'endeutament i evitar ser tan 'prudents' a l'hora de pressupostar els ingressos per poder atendre aquestes situacions.

Ignasi Bea

Pensem que hi ha marge d'endeutament, ja que ens pot ajudar en les situacions portes en fora, que són preocupants.


Tot i així, tots els grups municipals de l'oposició han coincidit a valorar les xifres de la liquidació com a positives.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.