'Des del primer moment, vaig assumir que em tocaria formar part d'una mesa electoral'

Cugat Mèdia parla amb quatre santcugatencs a qui els ha tocat anar a la mesa aquest 14-F


Temes relacionats

La Junta Electoral accepta 170 renúncies a Sant Cugat per estar a la mesa electoral ( 9/feb/21)

Els suplents de meses ja constituïdes podran cobrir vacants del seu territori ( 5/feb/21)


  • Comparteix:

Simulacre del 14-F a Sant Julià de Ramis / Foto: ACN

Simulacre del 14-F a Sant Julià de Ramis / Foto: ACN

'No tinc por, crec que és més segur anar a votar que anar al supermercat'. La veïna de Sant Cugat Margaret Rius és una de les 801 persones que, a les eleccions al Parlament del 14-F, serà membre d'una mesa electoral de la ciutat. En concret, la Margaret estarà al Casal de Mira-sol com a vocal. Com ella, centenars de santcugatencs i santcugatenques han sigut notificats per formar part d'una mesa aquest diumenge. Cugat Mèdia ha volgut conèixer de primera mà el testimoni d'alguns ciutadans que són membres o suplents a les meses electorals.

La Margaret va rebre la notificació que formava part d'una mesa electoral per correu certificat. "Primer ho afronto amb sorpresa perquè no t'ho esperes, després amb decepció i resignació, però en cap cas amb indignació". Malgrat que a casa seva té una persona de risc, no es planteja apel·lar i, ara, encara la jornada amb "alegria". La veïna de Sant Cugat també ha explicat que hagués trobat bona idea que s'hagués fet una crida de voluntaris i, per la seva situació a casa, ella "no s'hi hagués presentat", però "algú altre sí". Tampoc pateix pels dies posteriors i assegura que els viurà "amb normalitat" perquè està convençuda que anar a votar aquest 14-F serà més segur que "anar a comprar al supermercat".

La crisi del coronavirus ha posat en dubte la seguretat sanitària en aquestes eleccions, però des de les autoritats s'ha garantit que s'aplicaran totes les mesures necessàries per evitar riscos. Així i tot, un percentatge important de presidents, vocals i suplents de les meses han presentat al·legacions per no formar part de les meses electorals per raons de pes. A cinc dies de les eleccions, la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Terrassa, de la qual forma part Sant Cugat, havia acceptat 170 renúncies de veïns de la ciutat per ser membres d'una mesa electoral aquest diumenge, un 21% del total (801).

És el cas de la Yolanda Martí. "Tinc hipertensió i antecedents de problemes de pneumònies i bronquitis de repetició", explica. Per això, després de sol·licitar al metge del CAP un informe del seu historial mèdic, va presentar l'al·legació i ha quedat exempta. Així i tot, aquest diumenge, la Yolanda exercirà el seu dret a vot i s'aproparà al seu col·legi electoral, el Centre d'Art Maristany, seguint les mesures de seguretat. Considera que no és tan arriscat per la persona que va votar, "però sí que ho és per la persona que està allà seguda". La santcugatenca no entén que, finalment, se celebrin eleccions al Parlament en aquesta data quan "ens demanen que minimitzem el contacte social". "No té sentit exposar-se d'aquesta manera", assegura.

A diferència d'eleccions anteriors, es preveu que aquest 14-F els suplents, primers i segons, acabin formant part d'una mesa per la gran quantitat d'al·legacions presentades i acceptades per la JEZ. El santcugatenc Xavier Pujol és primer suplent de vocal al Casal de Mira-sol i, "des del primer moment, ha assumit que li tocaria" formar part d'una de les meses, sigui o no a Sant Cugat i "entén i defensa" que s'hagin presentat tantes al·legacions. "No tinc por, però sí que ho afronto amb prudència", remarca. En Xavier ha anat a veure als seus pares i, el mateix diumenge a primera hora, anirà a saludar als seus sogres i familiars propers perquè, en el cas que finalment es converteixi en membre de mesa, "s'autoconfinarà" al final del dia. El santcugatenc pensa que "hi haurà un sentiment de responsabilitat" entre els membres després de les eleccions.

En Joan Galán, veí de Sant Cugat de 20 anys, és primer suplent de presidència al Club Muntanyenc i també està convençut que haurà de suplir algun membre. Tot i que en Joan viu entre Rubí i Sant Cugat, al nostre municipi conviu amb la seva àvia a Rubí amb el seu pare, tots dos persones de risc. Davant d'això, "el primer que penses és en al·legar". Recorda que, "pensant-ho millor", va adonar-se que al barri del Monestir-Sant Francesc, on ell està empadronat, la població és majoritàriament gent gran. "És absurd que, amb 20 anys, em negui a anar a una mesa electoral i pugui perjudicar els altres, que tenen més risc que jo", afegeix el jove.

Els presidents i vocals de les meses també disposaran d'un Equip de Protecció Individual (EPI) per a utilitzar entre les set i les vuit del vespre, quan es recomana el vot presencial de persones confinades o en quarantena. Sobre això, Joan Galán diu que "té dubtes" perquè no han rebut cap formació sobre com cal posar-se i treure's l'equip. El jove afronta aquesta jornada "amb tranquil·litat" i, per la seva edat, tampoc té por. "No tinc por per mi, però sí per la meva àvia o el meu pare", especifica.








Margaret Rius

En aquests moments, és molt més segur anar a votar que anar a comprar al supermercat. Mesures hi haurà.

Yolanda Martí

Ticn hipertensió i antecedents de problemes de pneumònies i bronquitis de repetició. Vaig decidir intentar lliurar-me'n perquè crec que la situació és arriscada.

Xavier Pujol

Segurament m'autoconfinaré passat el dia de les eleccions, per prudència. Més que amb por, ho afronto amb prudència.

Joan Galán

Ja en tenim prou amb la situació perquè jo, que tinc 20 anys, em negui a anar a una mesa electoral i pugui perjudicar als demés, que poden ser de més risc.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.