Els polítics locals fan una valoració del 14-F a Cugat Mèdia

Junts, contenta per ser la força més votada a la ciutat i el PSC celebra el millor resultat dels últims deu anys


  • Comparteix:

Estudi Ramon Barnils de Cugat Mèdia

Estudi Ramon Barnils de Cugat Mèdia

Després d'unes eleccions marcades per la pandèmia i l'abstenció, els partits polítics de Sant Cugat han passat per l'antena de Ràdio Sant Cugat a Cugat Mèdia per valorar els resultats catalans, en clau santcugatenca, també. Les formacions independentistes s'han mostrat molt satisfetes d'haver superat per primera vegada el 51% dels vots. Junts per Catalunya, la força més votada al municipi, ha recordat que el partit aspira a l'alcaldia a les properes municipals. El PSC, per la seva banda, ha celebrat la seva victòria en vots i ha assegurat que lluitarà per governar. Des d'En Comú Podem (ECP) i la CUP han remarcat la majoria progressista que facilitarà la posada en marxa de polítiques socials.

ESCOLTA-HO

La directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca, ha conduït la tertúlia amb els representants santcugatencs dels partits polítics que han tingut representació al Parlament. A la trobada també hi ha participat Joan Soler, com a representant del PDeCat, ja que l'agrupació a Sant Cugat ha obtingut més del 5% dels vots, superant els resultats del PP. En canvi, ni Vox ni Ciutadans (Cs) han acceptat la invitació a participar en el debat radiofònic.

Carmela Fortuny (Junts) ha celebrat la victòria del seu partit a la ciutat, "tal com ho vàrem fer a les últimes municipals", i ha recordat que Junts aspira a l'alcaldia. Fortuny també ha aprofitat per felicitar els socialistes i els republicans i ha aplaudit que l'independentisme hagi obtingut més del 50% dels vots. "Tot i que els resultats del PSC poden revifar el fantasma d'un nou tripartit, estic convençuda del compromís de les forces independentistes", ha expressat.

Per la seva banda, Oriol Cisteró (ERC) ha assegurat que ja esperava ser la força independentista més votada a Catalunya, tal com preveien les enquestes, i ha celebrat que s'hagi aconseguit la fita de superar el 50% de vots independentistes. També ha volgut remarcar, per això, que "el partit que ha guanyat és l'abstenció, i això ens ha de fer reflexionar a tots". Finalment, ha celebrat el transvasament de vots cap al PSC, "un partit més afí al diàleg, i això és una bona notícia per a l'independentisme".

Francesc Aguilar (PSC) ha recordat que feia gairebé deu anys que els socialistes no tenien un resultat tan bo a la ciutat i ha manifestat que el seu partit ha sabut capgirar les enquestes amb l'efecte Illa. Si més no, ha reconegut que malgrat haver guanyat en vots, han empatat en escons, "i això sabem que ens pot perjudicar a l'hora de tancar una investidura".

Marco Simarro (CUP) considera que el vot santcugatenc no s'ha de llegir en clau catalana, però ha volgut remarcar que "som de les CUP amb millor vot del territori". El regidor considera que "això valida el que estem fent i les polítiques que tirem endavant". A més, Simarro s'ha mostrat molt esperançat pel fet que les forces progressistes s'hagin posicionat per davant, tant al municipi com a la comunitat, ja que això facilitarà l'execució de polítiques socials per a la majoria de la població, "que tan malament ho està passant per les conseqüències de la pandèmia". Simarro també ha lamentat l'augment de vots de l'extrema dreta i ha fet una crida a totes les forces polítiques per combatre el feixisme de VOX.

Americo Olagaray (Comuns) ha expressat que el govern progressista que es va constituir a la ciutat hauria de ser un exemple a seguir a la Generalitat. Un govern "que posi per davant les persones, prioritzi les polítiques socials i aturi la progressió de l'extrema dreta". A més, ha explicat que el fet d'estar al marge dels dos grans blocs que es plantegen en l'àmbit polític català fa difícil als comuns trobar el seu espai. Tot i això, Americo ha expressat que "estem moderadament satisfets perquè hem pogut mantenir els escons que teníem". Americo també ha volgut felicitar els socialistes i posar èmfasi en el fet que les eleccions demostren que la societat vol un canvi cap als partits d'esquerres. També ha fet un crit a la reflexió sobre la pujada de VOX, que ha explicat pel fet que "una part de la societat està cansada dels blocs i busca l'extrem per dir prou a l'independentisme".

Álvaro Benejam (PP) ha reconegut que el resultat dels populars ha estat molt dolent, tot i que a la ciutat no ha perdut vot. Benejam considera que el seu partit demostra "coherència, moderació i fermesa en unes idees que sap defensar amb respecte", però que la polarització dels últims anys ha propiciat l'auge dels partits més radicals respecte a la independència. El popular considera que l'únic partit radical no és VOX, ja que partits com "la CUP o Junts, que diuen que prendran accions per sobre de la llei, també tenen idees molt radicals".

Joan Soler (PDeCAT) ha felicitat al PSC, ERC i Junts, "els tres partits que han guanyat d'una forma destacada i indiscutible" i ha lamentat que la CUP no hagi perdut més vots. Sobre el fet de no haver tret ni un escó, ha dit que "no vull buscar excuses, però encara no tenim un lideratge reconegut per la ciutadania i se'ns considera un partit nouvingut, sense mitjans i orfe de suports mediàtics". A més, Soler creu que "no és factible traslladar els actuals resultats a unes possibles municipals".

Al bloc final del programa, Simarro (CUP) s'ha defensat de les acusacions del PP i del PDeCAT: Benejam (PP) ha insistit en el radicalisme de la CUP i Soler (PDeCat) ha volgut donar un vot de confiança a la CUP que "té dret a madurar i a entendre que ha de donar suport a les forces independentistes, que és el que el país necessita".

Cisteró (ERC) ha conclòs la tertúlia afirmant que a Catalunya hi ha d'haver un govern que afronti el conflicte polític i que tiri endavant les polítiques socials que la ciutadania necessita i ha demanat una entesa amb la CUP, En Comú Podem i Junts. Aguilar (PSC), per la seva banda, ha assegurat que el seu partit no permetrà que els passi com a Cs, "que ni es va presentar a la investidura ni va lluitar per governar".














Carmela Fortuny

Junts aspira a governar a Sant Cugat, aspira a tenir l'alcaldia de Sant Cugat. Vàrem guanyar les municipals i també ho hem fet ara. I d'aquí aquesta esperança i satisfacció.

Oriol Cisteró

No hi pot haver una altra solució que un govern que afronti aquest conflicte polític i afronti les polítiques socials que la ciutadania demana. Quina és la proposta d’ERC? Un govern ampli, al voltant del dret a l’autodeterminació, l’amnistia i les polítiques socials.

Francesc Aguilar

Per nosaltres són molt bons resultats. A Sant Cugat feia gairebé deu anys que no trèiem uns resultats similars. Inclús amb una baixada de la participació hem tret 1.500 vots més. Això ens alegra i ens satisfà.

Marco Simarro

Les esquerres o les forces progressistes van per davant de les forces de dretes. Crec que això és positiu per tirar endavant polítiques. Quan som forts poden passar més coses cap a l’esquerra.

Americo Olagaray

El que s’ha de fer és aquest canvi que Catalunya es mereix cap a un govern progressista i que pugui aplicar polítiques al servei de la gent i que pugui fer que la gent se senti atesa amb totes les seves dificultats.

Álvaro Benejam

De cara al futur què hem de fer? Hem de radicalitzar el nostre discurs per assemblar-nos a Vox? Jo crec que no. No és la nostra idea ni la nostra idiosincràsia assemblar-nos a Vox. Més aviat és Vox que en algunes de les seves polítiques copien al PP.

Joan Soler

No tenim un lideratge que estigui reconegut per la ciutadania, som un partit que se’ns considera nouvingut, i evidentment i això crec que ningú no ens ho podrà negar, sense mitjans, i absolutament orfes de suport mediàtic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.