Divergència entre els partits pel futur polític i econòmic de Catalunya


  • Comparteix:

El debat ha omplert la sala d'actes de la Casa de Cultura

El debat ha omplert la sala d'actes de la Casa de Cultura

El debat electoral públic de Cugat.cat ha reunit aquest divendres els partits polítics amb representació al Parlament entorn les seves propostes en qüestions identitàries i econòmiques. La majoria de partits, tret del PP i C's, ha defensat la necessitat d'una consulta per decidir el futur de Catalunya, tot i que divergeixen en els mecanismes per fer sortir el país de la crisi econòmica. Dos aspectes que tots han coincidit a destacar que es decidiran als comicis del 25 de novembre.



El número 27 a les llistes de CiU i diputat, Joan Recasens, ha reiterat la necessitat de caminar cap a la creació d'estructures d'Estat propi català com a resposta als deutes de l'Estat espanyol amb Catalunya i la impossibilitat d'arribar a un pacte fiscal. Una proposta que s'ha de consultar a la ciutadania i que ha de solucionar la situació financera del país i les seves conseqüències.

Joan Recasens

Entre el cop de porta del govern espanyol i la manifestació de l'Onze de Setembre, hem de caminar cap a construir estructures d'Estat propi.


Una visió diferent a la del candidat número 8 del PP i diputat, José Antonio Coto, que ha alertat del perill que suposa la independència de Catalunya, tant des de l'àmbit econòmic com social. Coto, que ha advertit del risc d'una majoria absoluta de CiU i que ERC esdevingui segona força al Parlament, ha defensat com a solució l'eliminació de les despeses supèrflues que inclouen les subvencions a sindicats i partits i les vinculades a entitats identitàries.

José Coto

S'han de reduir les despeses supèrflues; reduir un 20% els diputats al Parlament, subvencions a partits i sindicats i subvencions identitàries.


De la seva banda, la també diputada i número 9 a les llistes del PSC, Montserrat Capdevila, que ha apostat pel federalisme com a millor camí per a Catalunya, ha instat els ciutadans a acabar amb unes retallades que han quedat amagades darrere el debat sobiranista.

Montserrat Capdevila

Artur Mas vol legitimar-se, mantenir un model de país de privatitzacions del servei públic i per tant legitimar les retallades.


En aquest mateix sentit, el copresident local d'ICV-EUiA, Xavier Boix, ha defensat la necessitat de consultar la ciutadania, però ha recordat que el Parlament ja compta amb una majoria a favor d'aquesta consulta, mentre que altres qüestions com els desnonaments, les retallades en polítiques socials i el model econòmic també es decideixen en aquests comicis.

Xavier Boix

Hauria d'haver-hi lluita contra la crisi i els desnonaments i no centrar-se en el debat nacionalista. Ja hi ha majoria suficient per al fet nacional.


El diputat d'ERC i número 6 a les llistes republicanes, Marc Sanglas, que ha erigit el partit com a garantia de la independència, també ha apostat per un canvi de model que vinculi l'Estat propi de Catalunya amb un sistema més social i integrat a Europa.

Marc Sanglas

No volem fronteres. Volem formar part de la Unió Europea i tenir un bon veïnatge amb els veïns espanyols.


Per C's, el seu número 5, José Manuel Villegas, ha reclamat l'aturada de les retallades enfront de les polítiques de reactivació de l'economia, una recuperació, ha dit, que pot posar en perill el procés cap a la independència.

José Manuel Villegas

Ens fa por que ens llancin a una aventura que no sabem com acabarà. No hi ha garanties que seguim a la Unió Europea. Tenim por.


Tot i així, el número 5 per Barcelona de Solidaritat Catalana (SI), Santiago Espot, ha destacat la problemàtica econòmica que suposa per a Catalunya l'espoli fiscal. Per això, ha advertit que aquest procés cap a la sobirania, que demostra el fracàs del pacte fiscal, s'ha de fer sense esperar l'acceptació de l'Estat espanyol, ja que la consulta és absolutament inviable dins la legalitat espanyola.

Santiago Espot

La consulta és absolutament inviable dins la legalitat espanyola. No sé quan trigaran a adonar-se'n.


Més de 70 persones han assistit al debat electoral organitzat per Cugat.cat a la sala d'actes de la Casa de Cultura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.