Majoria de dones al ple per primera vegada a la història


  • Comparteix:

El ple serà per primera vegada majoritàriament femení / Foto: Cugat Mèdia

El ple serà per primera vegada majoritàriament femení / Foto: Cugat Mèdia

El ple municipal serà majoritàriament femení per primera vegada des de la restitució de la democràcia el 1979. Les 13 regidores sorgides de les eleccions municipals culminen la tendència a la igualtat que lentament s'ha consolidat des de les primeres eleccions, on la presència de les dones no superava el 15% del ple. De fet, els números es van mantenir gairebé inalterables fins el 1999, quan el canvi de 21 a 25 regidors totals va coincidir amb el primer canvi important, amb l'entrada de vuit regidores al consistori.

Pilar Crehuet, Rosa Ronquillo i Socorro Morales van ser les primeres regidores després del franquisme i van obrir camí a la presència femenina al consistori. Sílvia Flury, Assumpta Bailac i Maria Sansa també van ser noms importants en els primers Ajuntaments democràtics, en una època on les dones eren gairebé invisibles en la política, com demostren les dues úniques regidores, Sansa i Flury, escollides inicialment al mandat del 1987-1991, a les quals se sumaria més tard Maria Isabel Marín en substitució de Jordi Menéndez.

1999, un punt d'inflexió
El canvi a 25 regidors va coincidir també amb un augment de la presència de les dones al ple. Mercè Conesa, Àngels Ponsa, Marta Subirà, Maria Sansa, Marta Sesé, Laura Sánchez, Berta Rodríguez i Sandra Bertran van augmentar fins a vuit el nombre de regidores, encara lluny dels 17 homes que ocupaven la resta de seients. En els següents comicis, el nombre es va estabilitzar al voltant d'aquestes vuit representants fins el 2015. 11 regidores, més tard van ser 12 amb l'entrada de Lourdes Llorente per Ramon Piqué, van sortir escollides en aquelles eleccions, on tant l'alcaldessa, Mercè Conesa, com la cap de l'oposició, Núria Gibert, eren dones.

Carmela Fortuny, Cristina Paraira, Sandra Casat i Núria Fernández (Junts per Sant Cugat); Mireia Ingla, Esther Madrona, Alba Gordó i Gemma Aristoy (ERC-MES); Elena Vila i Pilar Gorina(PSC); Munia Fernández-Jordán (Cs) i Núria Gibert i Lourdes Llorente (CUP-PC) culminen aquest particular 'sorpasso', que confirma una tendència, la de la igualtat de representants en política, que ha arribat per quedar-se.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.