Federalistes d'Esquerres veuen un encaix Estat-Catalunya amb una Europa federal


  • Comparteix:

Moment de la ponència

Moment de la ponència

L'associació política Federalistes d'Esquerres aposta per abordar l'encaix entre Catalunya i l'Estat espanyol amb la mirada posada en el projecte d'una Europa federal. En un acte aquest divendres a la Casa de Cultura, la catedràtica emèrita de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i vicepresidenta de l'associació federalista, Victòria Camps, i el professor d'Economia de la UAB i membre de la junta de Federalistes d'Esquerres, Francesc Trillas, han defensat aquesta via, que creuen que ha de començar a prendre forma a través del diàleg i la negociació que requeriran els resultats del 27S. El col·loqui ha aplegat una trentena de persones.

Camps ha apostat per canviar la cultura nacionalista, de la qual diu que és 'nefasta i anacrònica', per una cultura federal. En aquest sentit, la també assessora del líder del PSOE, Pedro Sánchez, veu les eleccions del 27S com una oportunitat per aconseguir nous acords. Tot i que Camps aposta per una reforma del Senat i, segons els resultats de les eleccions, per la convocatòria d'un referèndum, creu que és més viable començar per una reforma del model de finançament, ja que no requereix de canvis constitucionals.

Victòria Camps

El model de finançament és el que més interessa i no necessita una reforma constitucional. Segons el resultat de les eleccions s'hauria de demanar un referèndum.


Camps també ha recordat que el projecte federal se soté en les idees d'unió en la diversitat i cooperació, aspectes que el sistema d'autonomies no preveu. Una visió compartida pel professor d'Economia Francesc Trillas, que ha defensat que l'aposta federal apropa l'Estat espanyol i a Catalunya cap a la majoria de democràcies, mentre que la independència i l'immobilisme van en contra d'això.

Francesc Trillas

El que aporta una via federal és assemblar-nos més a la forma de govern de la major part de persones que viuen en democràcia. La via de crear nous estats o de negar-se a qualsevol reforma van en contra del que està passant al món.


Federalistes d'Esquerres ha publicat un manifest en el qual referma la seva aposta per una reforma federal de l'Estat espanyol i demana omplir les urnes de vots' que facin possible un canvi a Catalunya i l'Estat espanyol. En aquest sentit, el document insta els ciutadans a participar a les eleccions del 27S i exercir el seu compromís cívic de manera responsable davant la transcendència del seu vot. El manifest també considera que una victòria de Junts pel Sí seria 'la continuïtat al capdavant de la Generalitat d'Artur Mas'.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.