Sant Cugat facilitarà el vot de persones amb discapacitat intel·lectual amb elements gràfics als col·legis

També formarà els representants públics i proporcionarà una guia a interventors i apoderats


  • Comparteix:

Fortuny amb representants de Dincat / Foto: Cugat.cat

Fortuny amb representants de Dincat / Foto: Cugat.cat

Les properes eleccions generals del 28 d'abril seran els primers comicis en què persones amb discapacitat intel·lectual que havien estat incapacitades judicialment podran exercir el dret a vot. Per facilitar-ho, l'Ajuntament col·locarà més elements gràfics als col·legis electorals i formarà els representants públics presents als espais de votació en aquesta qüestió. També proporcionarà una petita guia amb consells a interventors i apoderats. Unes accions en col·laboració amb la Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat Intel·lectual (DINCAT) que també es posaran en marxa de cara a les eleccions municipals i europees.

En una roda de premsa aquest divendres, l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha explicat que la formació als representants de l'administració es farà, com és habitual, una setmana abans dels comicis, però que s'incidirà en aquesta qüestió. Fortuny també ha reivindicat la importància de facilitar el dret a vot a les persones amb discapacitat. 'És important que tothom pugui opinar sobre els temes que més ens afecten i des de l'administració és essencial que es garanteixi el dret a vot de tothom'.

Des de DINCAT, la seva presidenta, Rosa Maria Cadenas, ha lloat la implicació de la ciutat i ha recordat que 'en els comicis d'enguany hi haurà persones amb 40 anys que votaran per primera vegada'. Ha dit que és un dret pel qual fa molt temps que lluiten, i ha lamentat que fins l'any passat no es reformés la Llei Orgància de Règim Electoral General (LOREG). 'Pensar que les persones amb discapacitat són influenciables és una barbaritat', ha reivindicat Cadenas, que ha demanat als partits polítics que tinguin en compte el col·lectiu de cara a les seves campanyes i programes electorals. 'Han de tenir informació per poder triar' ha dit, i ha suggerit que els programes electorals siguin de 'lectura fàcil'.

Des de l'entitat, sostenen que 'queda molta feina per fer'. De fet, han recordat que la mateixa Junta Electoral Central (JEC) va emetre una instrucció en què dictava que els interventors tindrien la capacitat de determinar si una persona amb discapacitat intel·lectual votava lliurement o sota la influència d'algú. Una instrucció que després va ser modificada fent-ho extensiu a qualsevol persona. Des de DINCAT ho qualifiquen de 'barbaritat' i alerten que hi ha el risc que persones amb discapacitat intel·lectual siguin 'assenyalades a l'hora de votar'. Es calcula que a Catalunya podran votar 11.300 persones amb alguna discapacitat intel·lectual.






Carmela Fortuny

Nosaltres com Ajuntament el que fem és acompanyar a la normalització dels drets de les persones amb discapacitat.

Rosa Maria Cadenas

Se'ls ha de convidar a tots els actes de la campanya electoral, han de tenir una orientació. Pensar que les persones amb discapacitat són influenciables, és una barbaritat. Tenen claríssim què volen i com ho volen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.