Borja de Riquer considera que el repte del nou Estatut és 'una necessitat política urgent'


  • Comparteix:

El catedràtic d'Història Contemporània ha comparat els 3 Estatuts de Catalunya en una xerrada organitzada pel PSC

El catedràtic d'Història Contemporània ha comparat els 3 Estatuts de Catalunya en una xerrada organitzada pel PSC

El catedràtic d'Història Contemporània de la UAB, Borja de Riquer, considera que partint de l'experiència anterior i donada l'actual conjuntura política, el repte del nou Estatut es planteja com 'una necessitat política urgent'. Així ho ha afirmat en el marc d'una conferència sobre 'Els processos estatutaris a Catalunya' que ha organitzat la secció local del PSC.

La xerrada ha servit per comparar els 3 processos estatutaris que tingut Catalunya: el primer a l'època de la República, als anys 1931-32, un altre a l'època de transició, entre 1977 i 1979, i el que el dia 18 es porta a referèndum. Per a Borja de Riquer, es tracta de 3 processos totalment diferents i que han respost a conjuntures polítiques i socials totalment diferents.

En aquest context, l'historiador ha remarcat que per primera vegada estem davant un projecte d'Estatut elaborat pel Parlament de Catalunya i que haurà de ser referendat definitivament pels catalans. De Riquer també ha subratllat que el nou text estatutari ve marcat per l'experiència d'aquests darrers anys i per les mancances derivades de l'Estatut del 79, i ha apuntat que el repte del nou Estatut és 'una necessitat política urgent'.

Borja de Riquer

Jo penso que és a partir de l'experiència que tenim ara, de com ha funcionat, perquè el repte del nou Estatut es planteja com una necessitat política realment urgent


El catedràtic d'història contemporània considera que, donada la favorable conjuntura política, el procés ha estat massa llarg i ha lamentat que hagi prevalgut més el tacticisme polític i 'la voluntat d'alguns de col·locar-se a la foto' ja que, segons ha dit, això ha provocat tensions i una fractura final.

De Riquer també ha dit que el més important en aquests processos és saber 'fins on es pot arribar' i que les negociacions són a 2 bandes. Per a l'historiador, amb el nou Estatut s'ha fet un pas més però l'assignatura pendent de la democràcia espanyola continua sent avançar cap a un sistema més federal.

Borja de Riquer

Jo crec que aquesta és una de les assignatures pendents de la democràcia espanyola per als propers 20 anys: avançar cap a una concepció més federal. En aquest projecte d'Estatut hi ha un primer pas


La conferència de Borja de Riquer s'ha emmarcat dins la campanya del referèndum que està fent el PSC a la nostra ciutat. L'acte central arribarà però aquest diumenge a les 12 del migdia i comptarà amb la vicepresidenta del PSC i presidenta del Grup Parlamentari Socialista, Manuela de Madre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.