Reaccions diverses entre els partidaris del 'sí' i del 'no' sobre els resultats i la participació


  • Comparteix:

CiU, el PSC i ICV-EA mostren la seva satisfacció amb l'aprovació de l'Estatut i remarquen la participació de Sant Cugat, malgrat apuntar que cal una reflexió sobre la implicació de la ciutadania. De la seva banda ERC atribueix la baixa participació a tot Catalunya al trencament de la unitat negociadora, mentre que el Partit Popular considera que els resultats són un fracàs del PSC i el president Maragall.

La secció local de CiU ha destacat la nova etapa que s'obre a Catalunya amb l'aprovació de l'Estatut. Els nacionalistes han remarcat l'alta participació registrada a Sant Cugat, amb 8 punts més que la mitjana catalana. La federació nacionalista lamenta que el PP no respecti l'aprovació de l'Estatut amb la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional. El copresident de CiU a Sant Cugat, Ramon Bonastre, considera que recórrer al Tribunal Constitucional és trair la voluntat ciutadana.

Ramon Bonastre

El PP no pot anar a buscar als tribunals el que no han pogut obtenir a les urnes.


Des del PSC s'han felicitat perquè consideren que el resultat demostra que hi ha una majoria de la població que està a favor 'd'aquest avenç com a país'. El portaveu socialista, Salvador Gausa, ha afegit que els resultats també demostren que molts votants d'ERC i del PP no han entès ni compartit la postura d'aquestes formacions i ha apuntat que, malgrat que la participació a Sant Cugat ha estat per sobre de la mitjana catalana, cal fer una reflexió tranquil·la sobre la resposta dels catalans.

Salvador Gausa

Creiem que el resultat del sí expressa una majoria molt clara i molt nítida a favor d'aquest avanç com a país, que és el que necessitem, sobretot a favor de polítiques socials, en finançament i com a reconeixement nacional


ERC ha atribuït la baixa participació al referèndum al trencament de la unitat d'acció negociadora i ha insistit que amb el nou Estatut el problema català amb l'Estat continua. Amb tot, la formació independentista accepta i acata el resultat del referèndum i assegura que continuaran desenvolupant i treballant amb el nou Estatut com ha estat fent des del 1931. Escoltem, Andreu Freixes president d'ERC a la nostra ciutat.

Andreu Freixes

ERC a partir d'ara continuarà treballant i desenvolupant aquest Estatut pel bé del país i per sobre dels interessos partidistes.


El Partit Popular ha destacat que Sant Cugat, amb una participació de 8 punts per sobre del total de Catalunya, s'ha convertit en un punt de referència del territori català. No obstant i sense treure mèrits a l'àmplia victòria del sí, el president del grup municipal, Rafael Enríquez, ha interpretat els resultats generals d'aquests referèndum com un "fracàs" del PSC i del president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Xavier Boix

Els partits que defensem el 'si' hem convençut a la ciutadania però ens ha faltat convèncer a aquella ciutadania que no està tant propera a les decisions polítiques. No els hem sabut engrescar i hem de fer autocrítica perquè alguna cosa deu voler dir.


Per últim, el portaveu d'ICV-EA, Xavier Boix, ha valorat positivament els resultats de Sant Cugat pel que fa al percentatge de recolzament del 'si'. Tot i això, ha lamentat el baix nivell de participació tant a nivell català com per les dades de Sant Cugat. Boix creu que les formacions que han defensat el 'si' han sabut convèncer la part de la ciutadania més implicada políticament però que els partits polítics han fer autocrítica per no haver pogut engrescar a votar l'altre 50% dels ciutadans de Catalunya.

Rafael Enríquez

Sense qüestionar aquesta àmplia victòria del sí, considerem el referèndum un fracàs absolut del PSC i del nostre president de la Generalitat, Pasqual Maragall. Entenem que la valoració s'ha de fer conjunta, amb els vots del sí i del no, els vots en blanc i una àmplia abstenció política.


Ràdio Sant Cugat ha emès aquest diumenge un programa especial de seguiment dels resultats del referèndum a la ciutat i a Catalunya. L'emissora municipal ha desplegat una quinzena de professionals en un espai que ha durat dues hores i mitja. El programa ha inclòs tertúlies, connexions en directe i valoracions de representants polítics municipals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.