Prop de 40 parelles mantenen viva, un any més, la tradició del Paga-li Joan


  • Comparteix:

Ajuntament i organització estudien la possibilitat de canviar el ball del Vano i el ram d'hora i passar-lo a la tarda

Ajuntament i organització estudien la possibilitat de canviar el ball del Vano i el ram d'hora i passar-lo a la tarda

Una quarentena de parelles, entre adults i infants, han participat un any més al tradicional ball del Paga-li Joan. El sol i l calor que han acompanyat la jornada no han impedit que més de 1.500 persones s’acostessin fins al passeig dels Plàtans per gaudir d’una de les tradicions més arrelades de la nostra ciutat. Un any més, la valoració ha estat molt positiva, tot i que des de l’organització demanen que es faci una mica més de campanya a les escoles per tal d’atreure més nens i nenes que vulguin ballar la dansa del Vano i el Ram. Ajuntament i organització estudien, a més, canviar l'hora de la ballada i passar-la a la tarda per evitar les hores de més sol.

Els santcugatencs no han faltat tampoc aquest any a la cita amb la tradició i, després del seguici de Sant Pere i de la Missa Major, han omplert una vegada més el passeig dels Plàtans per veure, de ben a prop, el ball del Paga-li Joan.

Com ja és habitual, els gegants de la ciutat, el Joan i la Marieta, han estat els encarregats d'obrir la ballada davant les autoritats de la ciutat i en companyia dels Caparrots del municipi. Però els vertaders protagonistes de la jornada han estat les més de 40 parelles -una trentena d'adults i una desena d'infants- que han volgut participar un any més d'aquesta festa i que han demostrat, que any rera any, la tradició del ball del Vano i el Ram continua viva.

Així ho han destacat des de l'organització, que han remarcat el fet que enguany hi havia moltes parelles noves. Tot i això, els responsables del Paga-li Joan han lamentat també la poca participació infantil i han fet una crida a l'Ajuntament i a les escoles perquè facin una forta campanya a favor d'aquesta tradició. De la seva banda, l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, s'ha felicitat per la continuïtat i la bona acollida que té el Paga-li Joan i ha reiterat el suport del consistori per mantenir viva aquesta iniciativa.

Lluís Recoder

Ha vingut força gent i vol dir que la tradició està viva. La implicació per part nostre hi és tota i tenim ganes de col·laborar perquè cada any hi hagi més criatures, i si hem d'ajudar convencent a les escoles, ho farem encantats.


D'altra banda, i de cara a properes edicions, Ajuntament i organització estan estudiant la possibilitat de variar l'horari de la ballada i passar-la a la tarda, amb l'objectiu d'evitar les hores de més calor. Després d'anys de demanar el canvi de la franja horària, el responsable del Paga-li Joan, Asensi Giménez, espera que finalment es pugui traslladar l'ofici religiós, ja que això augmentaria la participació del santcugatencs en el ball.

Asensi Giménez

Si l'ofici el passessin al vespre hi hauria més participació de gent i el problema de el calor el tindríem solucionat. Fa molt temps que ho demano, però aquest any sembla que es podria arribar a un acord.


Cal remarcar però que ni el sol ni les altes temperatures no han estat, aquest dimecres, un obstacle perquè petits i grans s'acostessin fins al passeig dels Plàtans per gaudir d'aquesta tradició. Per alguns, fins i tot, veure'l per primera vegada ha estat un incentiu per animar-se a ballar-lo en properes edicions.

Públic

És una tradició molt maca. Veure-la és un incentiu per animar-me a ballar l'any vinent.


Aquest any, a més, i coincidint amb la Festa Major, tots els santcugatencs que ho vulguin poden visitar al Museu de la ciutat una exposició de fotografies de Cabanas i Alibau que permeten conèixer millor la història d'aquest ball tradicional santcugatenc. La mostra s'emmarca dins el cicle d'exposicions que ha estat organitzant el Museu per tal d'ajudar a difondre les tradicions més arrelades de la nostra ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.