Participació santcugatenca a la primera prova pilot d'Europa per inhibir senglars


  • Comparteix:

Dos senglars en un parc de Sant Cugat.

Dos senglars en un parc de Sant Cugat.

El director del departament de Sanitat i Anatomia Animals de la facultat de Veterinària de la UAB, el santcugatenc Manel López, assessora científicament la primera prova pilot a Europa per limitar el creixement de la població de porcs senglars en zones periurbanes. A un centenar de senglars dels boscos de Vacarisses, Terrassa i Matadepera se'ls injectarà una vacuna, vinguda dels Estats Units, que afecta la seva activitat hormonal per treure'ls el desig sexual. L'Ajuntament de Sant Cugat no descarta aplicar-ho als boscos de la ciutat per controlar la població de senglars.

És la primera vegada a l'Estat espanyol que s'utilitza aquest fàrmac i la primera a Europa que s'aplica a animals silvestres. El científic santcugatenc Manuel López és l'encarregat de supervisar i controlar el funcionament d'aquesta prova pilot, tramitada des dels ajuntaments de Vacarisses, Terrassa i Matadepera, i des de la Diputació de Barcelona. López ha recalcat que l'experiment no castra als animals, però en limita el creixement.

Manel López

És una acció combinada per reduir hormones que provoca la pèrdua d'activitat reproductiva. És temporal i no redueix la diversitat genètica de la població.


Durant tres anys, 100 senglars d'aquestes zones rebran aquesta vacuna, desenvolupada des de l'agència pública de Medi Ambient dels Estats Units per frenar el creixement dels cérvols. Al primer any, López calcula que 75 animals perdran el desig sexual, mentre que l'any següent seguirà afectant-ne una cinquantena. A més de limitar-ne la reproducció, aquest fàrmac fa reduir l'agressivitat dels animals.

López creu que Sant Cugat reuneix totes les condicions perquè també s'hi apliqui aquest experiment, sobretot en zones com la Floresta. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha dit que el consistori està obert a qualsevol solució.

Joan Puigdomènech

Estem amb les oïdes obertes com a pàmpols i ens fem càrrec de totes les alternatives.


Sant Cugat aposta per l'acció supramunicipal per fer front a la presència de senglars en zones urbanes. A més, el pressupost municipal té una partida per aquesta problemàtica. En els darrers anys, els porcs senglars han protagonitzat entrades al casc urbà en zones com els voltants de l'estació de Mira-sol, els jardins de la Casa de Cultura i la plaça de Lluís Millet.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.