La Comissió Gestora del Reial Monestir destinarà més de dos milions a arranjar l'església


  • Comparteix:

La Comissió Gestora del Reial Monestir de Sant Cugat invertirà inicialment, a través d'un pla director, dos milions d'euros per millorar l'església d'aquest conjunt patrimonial. El nou òrgan s'ha constituït aquest dijous i treballarà per preservar i potenciar aquest monument, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, i abordarà tant la vessant monumental com museística. Paral·lelament, està previst que tingui lloc una reunió bilateral entre l'Ajuntament i el Bisbat de Terrassa durant la primera quinzena del mes per consensuar la titularitat del Monestir.

El pressupost per posar en marxa el Pla Director s'extraurà de tres fonts. De moment està confirmat que la Diputació de Barcelona destinarà, inicialment, 150.000 euros. La resta de la partida l'abonaran, per una banda, l'Ajuntament i, per l'altra, la Generalitat, que facilitarà l'atorgament d'un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El Comissionat del Reial Monestir, Josep Lluís Alay, ha subratllat que la quantitat econòmica podria incrementar-se a mesura que els projectes avancin.

La nova comissió elaborarà un pla d'usos per preservar la singularitat del monument i reforçar els diferents espais del conjunt patrimonial -el Claustre, l'església, la Casa Abacial i l'entorn-, així com estrènyer llaços amb altres monestirs del país. També vetllarà per impulsar accions de recerca, coneixement, difusió i sensibilització que posin en valor el conjunt monumental, tal com ha detallat Alay.

Josep Lluis Alay

La gent, normalment, sent estima per allò que coneix. Això passa amb tots els monuments. A Sant Cugat al Monestir li falta aquest grau a coneixement.


La Comissió Gestora està formada per membres de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament, el Bisbat de Terrassa, el Grup d'Estudis Locals (GEL), l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i representants del grup de recerca CORE Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha posat en valor la diversitat que té aquesta taula, que es reunirà cada dos mesos.

Carmela Fortuny

Avui s'ha demostrat que unint mirades i sumant esforços es pot avançar, independentment dels recursos que hi pugui posar cadascú. La veritat és que hi ha hagut una gran cordialitat i unes grans aportacions.


Pel que fa a la propietat de l'església del Monestir i de la Casa Abacial, l'Ajuntament i el Bisbat de Terrassa es reuniran durant aquesta primera quinzena de mes. El resultat d'aquesta negociació, ha explicat Fortuny, no hauria d'afectar l'evolució de la comissió gestora.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.