El primer alcalde indígena de l'Amazònia boliviana visita Sant Cugat convidat per l'ONG local CEAM


  • Comparteix:

Sixto Bejarano diu que les comunitats indígenes estan introduint canvis importants en el sistema polític i social bolivià

Sixto Bejarano diu que les comunitats indígenes estan introduint canvis importants en el sistema polític i social bolivià

Les comunitats indígenes de l'Amazònia boliviana estan forçant canvis importants en el sistema polític i social de Bolívia. Aquesta és una de les conclusions que s'ha extret durant la recepció oficial que han ofert les autoritats municipals a l'alcalde de la població boliviana de Moxos, Sixto Bejarano, que ha visitat la nostra ciutat convidat per l'ONG Centre d'Estudis Amazónics de Sant Cugat (CEAM).

Sixto Bejarano, alcalde de la població de Moxos, a l'Amazonia boliviana, és el primer alcalde indígena d'aquesta zona, i en els últims anys ha liderat una dura lluita per reclamar el reconeixement dels drets de les comunitats indígenes de Bolívia. Bejarano, que ha visitat Catalunya per participar en unes jornades sobre l'Amazònia, ha agraït el suport de l'Ajuntament i de les ONGs que els donen suport, i ha explicat que l'esforç dels pobles indígenes està donant ja resultats i està aconseguint aprofondir en la democràcia boliviana.

Sixto Bejarano

Agraeixo l'aportació d'aquest govern municipal i de les ONGs que treballen amb nosaltres. Crec que avancem en l'extrema pobresa que ens han imposat els governants de Bolívia. La democràcia a Bolívia està canviant, nosaltres hem aconseguit participar en eleccions municipals.


L'ONG local Centro de Estudios Amazónicos de Sant Cugat (CEAM) és la responsable de la visita de Bejarano a la nostra ciutat. El CEAM treballa a l'Amazònia boliviana desenvolupant projectes de piscicultura, que a més de servir per donar seguretat alimentària i capacitat d'autofinançament a les comunitats indígenes, aporten eines per millorar els sistemes d'organotzació d'aquestes poblacions. Així ho explica el president de l'ONG, Josep Barba.

Josep Barba

La visita de Bejarano serveix per visualitzar que el que fem allà no és només piscicultura, sinó un desenvolupament integral. Volem millorar els sistemes organitzatius, millorar l'economia i aconseguir que els indígenes tinguin un lloc a la societat.


Des de l'equip de govern, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, ha reconegut la tasca que realitzen les comunitats indígenes de Bolívia per obtenir el reconeixement dels seus drets i la defensa dels recursos naturals de l'espai que ocupen. Ramon ha explicat que el suport de l'Ajuntament al CEAM i al poble indígena bolivià s'emmarca dins els objectius del primer Pla d'Actuació Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional, que es va aprovar a finals de l'any passat.

Toni Ramon

Els objectius del Pla són el municipalisme, la construcció de pau, una nova mirada a les relacions econòmiques i el suport al desenvolupament comunitari. Ens centrem a l'Amèrica Llatina. La gestió de persones com Bejarano mereixen el nostre reconeixement i suport.


San Ignacio de Moxos, al departament de Beni, es troba al nordest de Bolívia, en el límit amb Brasil. Les comunitats d'aquesta regió es van fundar a partir de les poblacions autòctones, que van ser colonitzades per missioners jesuïtes que van configurar l'actual mapa de pobles i ciutats d'aquesta zona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.