Jiménez Villarejo diu a la Unipau que la llei d'estrangeria vulnera els drets dels immigrants


  • Comparteix:

Les migracions han centrat els debats d'aquest dilluns a la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). El jurista i ex fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo s'ha mostrat molt crític amb la legislació d'estrangeria actual, ja que segons ha dit no garanteix uns drets mínims a la població immigrant. L'antropòloga Marta Casas, en canvi, ha reflexionat sobre els conceptes que utilitzem per referir-nos als nouvinguts.

L'administració desconfia de la població immigrant. Amb aquesta claretat s'ha expressat aquest dilluns el jurista Carlos Jiménez Villarejo en la ponència 'L'immigrant extracomunitari, una força de treball absent de drets' que ha pronunciat en el quart dia de la Universitat Internacional de la Pau.

Segons l'ex fiscal anticorrupció, l'actual legislació contempla l'immigrant com a 'subjecte sospitós' al qual se li neguen determinats drets fonamentals, com el de reunió o el d'associació. Això fa, segons ha explicat Jiménez Villarejo, que la vida que es troben els nouvinguts sigui molt diferent a la que havien imaginat.

Carlos Jiménez Villarejo

L'immigrant que ve a Espanya amb la intenció de trobar una nova vida es troba amb un estat que l'exclou i el persegueix.


Aquesta desconfiança de l'adminstració es manifesta, ha apuntat Jiménez Villarejo, en les dificultats administratives que apareixen en el procés de regularització. L'ex fiscal anticorrupció, que a més ha treballat extensament la delinqüència organitzada, ha afegit que aquestes trabes administratives faciliten l'aparcició d'organitzacions criminals que trafiquen amb persones. Finalment, el jurista ha alertat dels perills que comporta equiparar delinqüència amb immigració, un binomi que ha qualificat de conservador i reaccionari.

Després de les reflexions jurídiques de Jiménez Villarejo, l'antropóloga especialista en immigració i multicultiralitat Marta Casas ha pronunciat una conferència sobre 'Conceptes de la migració: d'emigrants a immigrants i de la integració a la inclusió'. En aquesta sessió, Casas ha parlat del llenguatge que utilitzem per referir-nos als immigrants, un llenguatge que, segons ha dit, té un efecte directe sobre el desenvolupament d'aquestes persones en la nostra societat.

Marta Casas

En la mesura que anem pensant aquesta gent eternament com a immigrant els hi estem posant un fre alhora d'esdevenir ciutadans normals.


Una conferència a càrrec de la directora de l'Associación de Immigrantes Magrebíes, Teresa Losada, i una taula-debat sobre les repercussions econòmiques i socials de la deslocalització als països del sud amb el director general de Simón Holding, Xavier Torre, i el periodista de UGTT-Internacional, Sofiene Ben Hamida, tanquen el bloc de les migracions de la Univeristat Internacional de la Pau.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.