El futbol, eina de combat polític i social


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 24/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A tot els qui pensen que el futbol és l'opi del poble i un instrument al servei del poder per tal de distreure la gent dels problemes del dia a dia, els recomano la lectura del llibre 'Futbol per la llibertat', de Ramon Usall, que el passat 18 de febrer va ser presentat a l'espai Terra Dolça de Sant Cugat.

ESCOLTA-HO

És cert que els estats utilitzen el futbol en benefici dels seus interessos, especialment com a eines d'autoafirmació política, de prestigi internacional o de combat contra les consciències nacionals dissidents dins de les seves fronteres administratives, i també és cert que les copes i els mundials serveixen per apaivagar certes ansietats o restar protagonisme a determinades reivindicacions socials. Tot això és innegable. Però també ho és que el futbol ha estat, de sempre i de manera paral·lela, una extraordinària plataforma de reivindicació de la llibertat i del dret dels pobles a decidir per si mateixos.

El llibre de què parlo explica amb tota mena de detalls fins a quin punt el futbol ha projectat la veu d'identitats oprimides, ha defensat causes nobles i ha denunciat règims dictatorials. A Catalunya, concretament, vam viure en primera persona l'enorme càrrega simbòlica d'aquest esport en l'assassinat de Josep Sunyol, l'any 1936, a Madrid, pel sol fet de ser president del FC Barcelona i president de la Federació Catalana de Futbol. El futbol, és clar, com tot en aquest món, té una cara fosca, una cara masclista en què la violència és vista tot sovint com una mostra de virilitat i, per tant, tolerada amb un somriure als llavis. Però també té un rostre ple de valors enriquidors com els que encarna el Barça de Pep Guardiola, valors que parlen d'honestedat, de treball en equip, d'esperit de sacrifici, de superació personal, de respecte per l'adversari, d'humilitat en la victòria i de rebuig al totalitarisme i al racisme. Aquests valors no són l'opi del poble, són valors que dignifiquen una societat.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.