Què perdem les dones amb l'avanç de la dreta


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 22/mar/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest és el títol de la xerrada que la Cristina Bigurdà, presidenta de Dones amb Iniciativa, va fer a Sant Cugat dijous passat per 'commemorar' el dia de les Dones, encara que malauradament va quedar palés que hi ha poc a commemorar. És cert que en les darreres dècades la situació de la dona, especialment en el que anomenem primer món, ha millorat notòriament, només faltaria! Però encara són moltes les fites que cal aconseguir i ara mateix que pinten bastos, és segur que caldrà retornar a algunes de les reivindicacions que creiem ja superades per sempre.

Diu la nostra alcaldessa que les dones serem allò que ens proposem. Potser sí, però no tothom està en condicions d'aconseguir-ho i si a més, des dels governs de dretes hi posen traves, doncs pitjor ho tenim.

O és que depèn només de la voluntat d'elles el fet que el 60% d'universitàries es vagi reduint progressivament a mesura que incrementen les responsabilitats en la universitat i en les empreses públiques i privades? És un problema només de les dones el fet de cobrar fins a un 25% menys per la mateixa feina? I això sense entrar en els contractes a temps parcial, que la dona assumeix, no pas per gust en molt casos, sinó perquè algú ha de tenir cura d'infants, gent gran i el que faci falta.

I arriba la crisi, i es dicta una moratòria de la llei de dependència i es canvia la normativa de les PIRMI i es promulga una reforma laboral que augmentarà encara més les dificultats per conciliar la vida familiar i laboral. Tot plegat significa més del mateix per els mateixos, en aquest cas les mateixes, doncs és clar com l'aigua que a qui mes castiga la situació que tenim és, una vegada més, als més dèbils.

I per si no en teníem prou, al Sr. Gallardón ha pensat que és el moment de canviar la legislació sobre l'avortament doncs considera el 'progre' del PP que la dona pateix una 'violència estructural' que la porta a decidir la interrupció de l'embaràs contra la seva voluntat i per tant, la nova legislació a més de modificar l'actual llei, defensarà el dret de la dona a ser mare (?). En aquests moments i des de molts sectors hi ha consens en que la llei actual no ha generat problemes sanitaris ni jurídics, ens aproxima a la majoria de països d'Europa, comporta seguretat jurídica tant per la dona com per els professionals i evita riscos per a la salut de la pròpia dona. I pel que fa a les menors, la pregunta no és si una menor pot avortar o no sense el permís dels pares, sinó si una menor pot tenir fills sense l'acceptació de la pròpia mare.

Així doncs la nova dreta ens retrotreu a uns anys passats que creiem feliçment oblidats.

Que la Teresa Pàmies ens protegeixi!

ROSER CASAMITJANA és copresidenta d'ICV a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.