I si imposem l'estalvi públic en èpoques de bonança econòmica?


  • Comparteix:

albert.royo

Albert Royo


Publicat: el 4/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Pacte d'Estabilitat i Creixement de la Unió Europea estableix que el dèficit públic no pot superar el 3% del PIB estatal. Es tracta d'una xifra arbitrària, però, més enllà d'això, reflecteix un principi de sentit comú: l'administració no pot endeutar-se de manera desproporcionada. La Unió Europea (amb Alemanya al capdavant) és conscient de la tendència natural de les administracions a sobreendeutar-se i, en la negociació del Tractat de Maastricht, el 1991, va imposar aquest criteri per a qualsevol estat que volgués entrar a l'euro.

ESCOLTA-HO

Avui dia, tenim 21 dels 27 estats de la UE amb un dèficit que supera el 3%. Sembla, doncs, que no n'hi ha prou amb unes regles clares. És possible que el problema sigui que, en època de vaques grasses, els estats no van estalviar com ho haurien d'haver fet i ara no poden respondre a la crisi sense disparar el seu dèficit.

Per evitar situacions similars en el futur, més que reduir el màxim de dèficit permès (el que fa el nou tractat fiscal europeu), potser seria útil que s'imposés als estats membres l'obligació d'estalviar un percentatge mínim del seu PIB en èpoques de bonança econòmica. Per fer-ho ben transparent, es podria acordar una equació matemàtica que dibuixés uns marges màxims de dèficit i mínims de superàvit que fluctuessin en funció del creixement del PIB de cada estat. Els governants podrien decidir a quines polítiques públiques destinar els recursos públics, però no estarien autoritzats a traspassar els marges acordats, de manera que garantiríem unes finances públiques sanejades i, alhora, més flexibles i adaptables a la conjuntura macroeconòmica.

ALBERT ROYO és politòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.