El govern aprova un decret per evitar que la LRSAL bloquegi els serveis municipals


Temes relacionats

Conesa descarta que la reforma estatal afecti serveis municipals (29/mar/14)

El Consell de Governs locals reuneix les peticions per portar la reforma local al TC (18/mar/14)

L'ACM insta els consistoris a sumar-se al recurs davant el TC contra la LRSAL (22/feb/14)

Ple extraordinari el 5 de març per debatre el recurs al TC contra la reforma local (20/feb/14)


  • Comparteix:

Homs, en roda de premsa / Foto: ACN

Homs, en roda de premsa / Foto: ACN

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts un decret llei per donar una eina jurídica als ajuntaments per evitar que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) porti al 'bloqueig i al col·lapse' els serveis essencials municipals. El govern reitera que la llei espanyola no deixa al món municipal justificar despeses per determinades competències i tampoc no autoritza la Generalitat a incrementar despesa.

El decret llei és una eina jurídica 'transitòria' i té com a objectiu 'unificar criteris' per evitar interpretacions contradictòries i oferir garanties pel manteniment de l'autonomia local davant l'aplicació de la reforma local de l'Estat espanyol. El conseller de Presidència, Francesc Homs, diu que la mesura és 'extraordinària i urgent' perquè aquest mateix estiu els serveis públics bàsics podrien quedar bloquejats.

Homs ha alertat que cal actuar d'urgència perquè el món local tingui cobertura legal necessària per prestar serveis bàsics com serveis socials, ensenyament, polítiques d'immigració, d'ocupació i de defensa de consumidors. El conseller de la Presidència ha explicat que es podria donar el cas que un interventor no autoritzés a un municipi la despesa d'un servei bàsic aplicant una interpretació de la LRSAL. Davant d'aquesta situació, Homs ha afegit que la Generalitat no es podria fer càrrec de la despresa perquè no té recursos i es produiria una 'situació de col·lapse'.

El conseller ha destacat que el decret s'ha acordat amb les entitats municipalistes i que defineix les competències pròpies del món municipal, les delegades de l'administració de la Generalitat a les entitats locals i les competències que els ajuntaments poden assumir si es compleixen una sèrie de requisits.

Al març, la Generalitat va aprovar interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos preceptes de la LRSAL en considerar que vulnera l'autonomia local i les competències del govern, després que el Consell de Garanties Estatutàries dictaminés que la reforma és contrària a la Constitució i a l'Estatut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.