L'ACM celebra l'admissió a tràmit del recurs contra la LRSAL al TC


Temes relacionats

El Consell de Governs Locals presenta al TC un conflicte contra la LRSAL (30/jun/14)

El govern aprova un decret per evitar que la LRSAL bloquegi els serveis municipals (17/jun/14)

Conesa vol més transparència i bon govern en la reforma local catalana (21/mai/14)

El Consell de Governs locals reuneix les peticions per portar la reforma local al TC (18/mar/14)

Sant Cugat s'adhereix a l'ofensiva municipalista contra la reforma local del PP ( 6/mar/14)

Els ajuntaments catalans presenten batalla judicial a la reforma local del PP (14/feb/14)


  • Comparteix:

El president de l'ACM, Miquel Buch / Foto: La Xarxa

El president de l'ACM, Miquel Buch / Foto: La Xarxa

L'Associació Catalana de Municipis (ACM), de la qual forma part Sant Cugat, ha celebrat que el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Consell de Governs Locals contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) . Més de 2.300 municipis, entre ells Sant Cugat, van donar suport al recurs, que considera que la llei posa en risc els serveis de proximitat i l'autonomia local.

L'ACM s'ha mostrat satisfeta per l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat, que vol evitar que es posi en marxa la llei, aprovada pel govern espanyol. El president de l'ACM, Miquel Buch, ha demanat al Tribunal Constitucional en declaracions a La Xarxa que 'aturi aquesta llei que ataca la qualitat de vida dels ciutadans'. Buch, que espera que la sentència sigui immediata, ha subratllat que ara 'veurem si el TC és ràpid a l'hora d'impedir una futura llei de consultes i quina rapidesa té per LRSAL'. En aquest sentit, també ha dit que es veurà 'si és un òrgan que defensa els drets dels ciutadans o els interessos polítics d'un partit en concret'.

Miquel Buch

Tenim raó i segurament el TC ens la donarà. Algunes persones ja van dir que aquesta llei era de nul·la aplicació.


Un centenar d'alcaldes i alcaldesses van aprovar el febrer passat a Sant Cugat un manifest de rebuig de la LRSAL. En la trobada, també es van aprovar els mecanismes perquè els ajuntaments se sumin a la iniciativa d'interposar el recurs. A més, el ple de març va impulsar una moció perquè la ciutat se sumés al recurs d'inconstitucionalitat contra la LRSAL. Tres mesos més tard, la Generalitat va aprovar un decret llei per donar una eina jurídica als ajuntaments per evitar que la LRSAL porti al bloqueig dels serveis municipals.

Què suposa la LRSAL?
Amb l'argument de simplificar l'administració i fer-la sostenible, els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per la llei i aquelles competències delegades que estiguin acompanyades de partida pressupostària i no suposin una duplicitat. Per exemple, retira competències sobre escoles bressol, centres de música i serveis socials, entre molts d'altres.

El projecte també preveu uns terminis per a la reorganització de les competències. En matèria de salut, les competències relatives a la participació en la gestió de l'atenció primària corresponen a les comunitats autònomes i s'estableix un termini de cinc anys per materialitzar-ho. En el cas de la prestació de serveis socials, també ho atorga a les comunitats autònomes i marca un termini que acaba a finals del 2015. Pel que fa a la inspecció sanitària, el termini serà de sis mesos i ho assumiran els governs autonòmics.

La majoria absoluta del Partit Popular i els vots a favor del Partit Nacionalista Basc (PNB) i la Unión del Pueblo Navarro (UPN) van donar el suport a la reforma local.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.