Els partits de Sant Cugat marquen perfil davant de la reforma electoral del PP


  • Comparteix:

Les eleccions municipals arribaran al maig

Les eleccions municipals arribaran al maig

Els partits polítics amb presència al ple s'han posicionat davant de la reforma de la llei electoral que proposa el PP, amb l'elecció directa d'alcalde de la llista més votada i atorgament de majoria absoluta a la formació que obtingui almenys el 40% dels sufragis. El PSC, ICV-EUiA i la CUP s'hi han mostrat contràries i hi veuen oportunisme electoralista, mentre que CiU ha defensat l'elecció directa d'alcalde però amb mesures perquè es representi de forma proporcionada el vot popular.

ESCOLTA-HO

La reforma electoral del PP està en suspens després que, segons informacions periodístiques, populars i socialistes hagin apartat aquesta qüestió de les negociacions sobre reformes de regeneració democràtica. No obstant això, les formacions locals han marcat perfil davant d'una possible canvi del sistema electoral arran de la presentació de dues mocions sobre aquesta qüestió, una del PP i una altra del PSC, totes dues en sentit contrari.

CiU s'ha mostrat favorable a una elecció directa de l'alcalde. El regidor Jordi Puigneró hi posa una condició: que hi hagi mesures perquè el ple municipal representi de forma proporcionada el vot popular i, alhora, es garanteixi l'estabilitat política de l'Ajuntament.

Jordi Puigneró

No estem en contra que els representants siguin elegits de forma més directa però amb un sistema que tingui en compte les proporcions dels plens.


El PP ha defensat una reforma del sistema electoral als ajuntaments. Segons el portaveu popular, Jordi Carreras, cal un canvi que impedeixi que la unió de diverses forces minoritàries pugui prendre la responsabilitat de governar al partit més votat.

Jordi Carreras

El sistema de les aliances que desplacen el partit més votat és injust.


El PSC ha criticat la proposta popular. El portaveu socialista, Ferran Villaseñor, considera que defensar que la llista més votada hagi de governar treu valor als ciutadans que voten altres formacions, ja que s'impedeix legítimes aliances.

Ferran Villaseñor

No crec que els alcaldes siguin un ens autònom diferent a la resta de regidors.


ICV-EUiA diu estar a les antípodes de la reforma del PP. El portaveu ecosocialista, Joan Calderon, hi veu interès popular per garantir-se millors resultats electorals.

Joan Calderon

Qui tingui el 40% dels vots tindrà el 51% de la respresentitivitat. Això no respecta la idea d''un home, un vot'.


La CUP també s'ha desmarcat dels canvis proposats pel PP. Segons el regidor Ignasi Bea, l'elecció directa i atorgar majoria absoluta al partit que obté almenys el 40% del vot perjudiquen les minories.

Ignasi Bea

Sí que veiem que la reforma vol treure poder municipal als ajuntaments.


La moció del PP ha estat finalment retirada i la del PSC, rebutjada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.