Suport ampli del ple de Sant Cugat a la convocatòria de la consulta del 9N


  • Comparteix:

Moment de la votació

Moment de la votació

El ple municipal ha mostrat aquest dilluns un ampli suport a l'organització de la consulta del 9N i a la llei de consultes aprovada divendres al Parlament. CiU, ICV-EUiA, la CUP i el portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, han votat a favor de la moció, que també referma el compromís de Sant Cugat de 'facilitar tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta'. L'única formació que hi ha votat en contra ha estat el PP. El regidor del PSC Pere Soler s'ha abstingut.



ESCOLTA-HO

La moció subratlla que, amb les últimes commemoracions de l'Onze de Setembre, 'una gran majoria social' ha reivindicat el dret a decidir i que vol exercir-lo per recuperar 'les llibertats perdudes'. Segons el text, els partits polítics no poden girar l'esquena a la demanda d'un moviment transversal tant a àmbit territorial, social i polític. Per això, Sant Cugat mostra el suport a la consulta del 9N i es compromet a treballar per fer-la possible, tal com ja havia expressat en anteriors ocasions.

El text aprovat afegeix que el procés que viu Catalunya ha de comportar el compromís de tots els partits per iniciar una nova etapa en la defensa de l'estat del benestar, el combat contra l'atur i la pobresa, i la lluita contra la corrupció.

L'alcaldessa, que ha tingut un reconeixement per a ERC en el procés, ha subratllat el caràcter històric de l'acord i ha agraït la tasca dels ciutadans per encoratjar el partits i entitats a lluitar pel dret a decidir del país.

Mercè Conesa

Em sento honorada de ser l'alcaldessa de tots vostès. Aquest coratge que ens transmeten és un exemple per continuar caminant.


Per CiU, el regidor Jordi Puigneró ha marcat la unitat dels partits com el puntal d'un procés que ha fet possible la societat civil.

Jordi Puigneró

Gràcies a l'ANC i Òmnium. Encara no som conscients de la feina que estan fent. Estan aconseguint que anem tots junts.


El PP, que ha demanat sense èxit la nul·litat del ple per defectes de forma, ha qualificat la pregunta de la consulta com una maniobra per manipular els catalans, tal com ha dit el portaveu popular, Jordi Carreras.

Jordi Carreras

Diguin clar que volen el dret a l'autodeterminació. Aquestes ambigüitats perjudiquen la població. Catalunya no ho mereix.


El PSC ha aportat l'abstenció del regidor Pere Soler i el posicionament a favor del portaveu, Ferran Villaseñor. Aquest últim ha argumentat que, tot i que no estan d'acord en com s'ha portat el procés, 'votar mai no trencarà res'.

Ferran Villaseñor

Entenem, els dos regidors, que el dret a votar és universal i s'ha d'assumir amb naturalitat. Votar mai no trenca res.


El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha assegurat que l'única manera de canviar les regles de joc és una consulta que trenqui amb l''statu quo' nacional i social. Amb el mirall d'Escòcia, ha afegit que la societat ha de ser lliure per dir la seva.

Joan Calderon

La majoria de forces volen el dret de decidir. A Escòcia van decidir quedar-se al Regne Unit, però van ser lliures per decidir-ho.


El portaveu de la CUP Guim Pros ha situat en la ciutadania la responsabilitat de tirar endavant la consulta i ha reiterat la crida a la desobediència davant el bloqueig a Madrid.

Guim Pros

No hem de perdre ni un segon en el paper del PP, del PSOE o el TC. Està en les nostres mans, depèn de nosaltres.


La sala de plens s'ha quedat petita per acollir les 150 persones que s'hi han apropat per veure la sessió. Entre el públic, hi havia la diputada de CiU i exregidora Àngels Ponsa, la directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat i exregidora, Marta Subirà, l'exconseller de la Generalitat Carles Solà, una gran part dels responsables de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium, l'exregidor del PSC Salvador Gausa i la directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, entre d'altres.

Dos terços dels consistoris hi donen suport
El text de la moció que s'ha aprovat a Sant Cugat també tira endavant aquesta setmana en més de 600 municipis del país, entre ells el de Barcelona. Això equival a dos terços de les localitats de Catalunya, que sumen més de cinc milions de catalans. Tot plegat és possible gràcies a la petició de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que ha proposat la iniciativa.

Els suports dels consistoris de Catalunya es faran arribar al Parlament i al govern espanyol, al Parlament Europeu, a la Comissió Europea, al Consell de la UE i a les Nacions Unides.

Mostres de suport a la consulta davant l'ajuntament
Una vintena persones s'han concentrat davant de l'ajuntament per mostrar el suport a la consulta abans de l'inici del ple. L'Esquerra Independentista (EI) havia fet córrer la convocatòria per les xarxes socials poques hores abans de la sessió. L'EI ja ha cridat a desobeir una eventual prohibició de la votació del 9N.

ERC, sense presència al ple, ha emès un comunicat per expressar la satisfacció pel suport de l'Ajuntament a la consulta del 9N.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.